Enerji yönetimi
Energy management
  1. Tez No: 180523
  2. Yazar: PERİHAN ÖZBAKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERİT ATTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Enerji Yönetimi, Enerji Verimliliği, Enerji Tasarrufu, ElektrikMotoru, Energy, Energy Management, Energy Efficiency, Energy Savings, ElectricalMotor
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Globalleşen dünyamızda iki önemli kavram karşımıza çıkmaktadır: Enerji ve yönetim. Güngeçtikçe artan enerji ihtiyacı, kaynakların etkin kullanımını zorunlu kılmakta; bu nedenle deenerji verimliliği ve enerji tasarrufu gibi kavramları da gündeme getirmektedir. Enerjiyle ilgiliolarak ele alınan tüm bu kavramlar ?enerji yönetimi?nin önemini vurgulamaktadır.Enerji yönetimi, esas olarak, enerjinin optimum kullanılmasıdır. Bu amaçla, şirketler, enerjiyönetim programının doğrudan sorumlularını kararlaştırmak, bir enerji yöneticisi atamak,kaynakları tahsis etmek, etkin sonuçlar elde etmek için gerekli desteği sağlamak zorundadır.Şirketler, enerjiyi etkin bir şekilde yönetilmek için farklı şekillerde enerji tasarruf programlarıoluşturabilmektedirler. Bazı şirketler tesis düzeyinde tasarruf organizasyonu kurarken,bazıları bölüm bazlı yapıyı tercih etmekte, bazıları da şirket bazlı organizasyon kurmaktadır.Enerji yönetimi ve tasarrufu çalışmaları sadece belli bir alanda faaliyet gösteren firmalar içingeçerli değildir. Bu çalışmada da farklı sektörlerdeki enerji yönetimi ve tasarrufu çalışmalarıgenel hatlarıyla ele alınmış, Türkiye'de bu konuda faaliyet gösteren firmalarla görüşülmüş vesonuç olarak enerji yönetimi çalışmalarının sağlam bir zemine oturtulabilmesi adına biryasanın çıkarılması ve uygulamaya konulması gerekliliğine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
There are two important concepts that we face with in today?s world: Energy andmanagement. The resources have to be used efficiently because of the energy demand whichis growing day by day, so the concepts of energy efficiency and energy savings come up. Allthese concepts which are discussed with energy emphasize the importance of ?energymanagement?.Mainly the mean of energy management is the usage of energy in optimum level. For thisreason, companies have to decide who will be the directly responsible of energy managementprogram, appoint an energy manager, allocate the resources and provide the required supportto obtain efficient results.Firms can constitute energy savings programs in different forms for managing the energyefficiently. Some of the firms establish the savings organization at plant level while the othersprefer department or company level.Working on energy management and savings are not only valid for the firms which perform ina specific area. Therefore, working on energy management and savings in different sectors arediscussed generally in this dissertation, in-depth interviews were conducted with the firmswhich work in this sector and the necessity of making laws and executing them are proposedto reinforce the studies of energy management as conclusion.