Gemi inşaatında planlama ve üretim kademeleri
Planning and production stages in ship building industry
  1. Tez No: 180539
  2. Yazar: İLKAY ÖZYİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Armatör firma, gemi dizaynı, klas kuruluşu, tersane, üretim basamakları, gemi işletme, söküm işlemleri
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Ülkemizde birçok armatör firma ve tersane, yeni gemi inşa konusunda büyük problemler vekargaşalar yaşamaktadır. Üretim öncesi, üretim evresi ve üretim sonrası yerine getirilmesigereken tüm prosesler, hem armatör firma hem dizayn büro hem de tersane tarafında ciddisıkıntılara neden olmakta ve etkin görev paylaşımının oluşmasını engellemektedir. Oluşan buaksamalar, yüksek bütçeli projelerde üretimi riske atmaktadır.Sunulan bu çalışmada imalatı amaçlanan bir geminin karar verme aşamasından çalışmayabaşladığı ana kadar geçen süreç ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Gemi sahibinin gemi tipine veboyutlarına karar vermesi ile başlayan sürecin, tasarım, klaslama ve imalat aşamaları ve buaşamaların birbiriyle olan ilişkileri bu çalışmada ele alınmıştır. Üretimi düşünülen gemilerin,ilk olarak tersaneye giren ve stoklanan malzemesinden, tüm üretim basamaklarına, kızaktakimontajına ve denizdeki donatımına kadar geçen tüm süreç, prosedür ve tersane içindekidöngüsü bir plan dahilinde incelenmiş ve açıklanmıştır.Çalışmada incelenen ana konudan yola çıkarak; üretimleri sonlanmış gemilerin, armatörfirmalar tarafından kendi gemi işletme talimatlarına göre çalıştırılmalarına genel olarakdeğinilmiş ve deniz hayatını tamamlayan gemilerin söküm işlemlerine dair açıklayıcıyaklaşımlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
A large number of ship owner companies and shipyards face great problems and confusionsabout new ship building. All processes required prior to, during and after the construction leadto serious troubles for the ship owner company, design office and shipyard, which thenimpede effective duty share. Such interruptions threat construction in high budget projects.In this study, the period from decision-making process for a ship to be constructed up to thestage she starts to operate is examined in detail. The process initialised by decision of the shipowner about type and sizes of the ship is discussed in this study along with identification ofdesign, classification, ship building stages and the relations between these stages. The entireperiod, procedure and the cycle is analysed and explained within the frame of a plan, from thematerial of the planned ships, which is entered into the shipyard and stocked, to allconstruction stages, assembly on slipways, and equipping process on the sea.Beginning from the main subject examined in the study, it is generally discussed thatconstructed ships are operated by ship owner companies according to their own ship operationinstructions, and explanatory approaches are presented regarding the scrapping process of theships that have completed their life cycles.