Toplam üretken bakım uygulamalarıyla maliyet düşürülmesinin ölçülmesi
Measurement of cost reduction gained with total productive maintenance applications
  1. Tez No: 180545
  2. Yazar: EMEL AKYÜREK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRİ BARAÇLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toplam Üretken Bakım, Otonom Bakım, 6 Büyük Kayıp, Küçük GrupFaaliyetleri, Maliyet Azaltma, Total Productive Maintenance, Autonomous Maintenance, 6 Major Losses, SmallGroup Activities, Cost Reduction
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Toplam Üretken Bakım (TÜB), artan bir şekilde verimliliği arttırmak için imalat temelliorganizasyonlarda iş gücünün etkin katılımını sağlamak için uygun bir teknik ve insiyatifolarak görülüyor ve Toplam Kalite çabalarına yeni güçler ekliyor.Bu çalışma; TÜB konseptini ve bir şirkete nasıl tanıtılacağını ana hatlarıyla anlattıktan sonra,TÜB, Toplam Kalite Yönetimi ve Tam Zamanında Üretim arasındaki ilişkiye dikkat çekmeyeçalışıyor ve esas olarak TÜB' ün maliyet üzerindeki etkisini göstermeyi amaçlıyor.Bu çalışmanın birinci bölümünde, Toplam Üretken Bakım kavramı, tarihçesi, hedefleri,yararları ve Toplam Üretken Bakım, Toplam Kalite Yönetimi ve Tam Zamanında Üretimarasındaki ilişki anlatılmıştır. kinci bölümde, Toplam Üretken Bakımın 8 temel faaliyetianlatılmış ve Toplam Ekipman Etkinliğinin nasıl hesaplandığı anlatılmıştır. Üçüncü bölümdebaşarılı bir Toplam Üretken Bakım uygulamasının adımları ve dördüncü bölümde KüçükGrup Faaliyetlerinin TÜB uygulamasındaki rolü anlatılmıştır. Beşinci bölümde, ToplamÜretken Bakımın etkinliğini ölçme metodu açıklanmıştır. Altıncı bölümde, Toplam ÜretkenBakım uygulamalarıyla maliyet düiürülmesini göstermek için bir model önerilmiştir. Yedincibölümde ise çeşitli işletmelerde ki Toplam Üretken Bakım gerçek yaşam uygulamaları örnekolarak verilmiştir ve Toplam Üretken Bakım uygulamalarının maliyet azaltma üzerindekietkisi gösterilmiştir.Hem teorik metotları hem de 3 farklı imalat şirketindeki durum çalışmaları dikkate alınarak;TÜB'ün üretim maliyetlerini azaltmada önemli bir katkısı olduğu, TZÜ'nün sağlıklı birşekilde yürümesine yardım ettiği ve TKY'nin uygulandığı işletmelerde TÜB'ün daha kolayuygulanacağı sonucu çıkartılır.
Özet (Çeviri)
Total productive maintenance (TPM) is increasingly being seen as a suitable initiative/techniquefor effectively involving the workforce in manufacturing based organizations to obtain increasedproductivity and add new impetus to total quality (TQ) efforts.This study, after outlining the concept of TPM and how it can be introduced into a company, triesto point out the relation of TPM, TQM and JIT and mainly aims to show the effect of TPM onproduction cost reduction.In the first part of this study, the concept, history and targets of TPM and the relationshipbetween TPM, Total Quality Management (TQM), and Just In Time (JIT) are explained . In thesecond part, 8 essential activities of TPM and calculation of the ?Overall equipment efficiency?are explained. The third part defines individual steps for a successful implementation TPM,whereas the fourth part outlines the role of small group activities in TPM implementation. In thefifth part, the measurement method of TPM?s effectiveness is explained. In the sixth part, theimpact of Total Productive Maintenance practices on costs are examined and a model issuggested to demonstrate how TPM applications reduce costs . In the seventh part, real lifeapplications in various companies are given as case studies and the impact of TPM on costreduction are shown.Both using theoretical methods and utilizing case studies from 3 different manufacturingcompanies, it is concluded that TPM has an important contribution to reduction of productioncosts, helps keeping JIT in tact and that its implementation in a company is easier if TQMmethods are already available there.