Bilgisayar destekli tasarım programlarında dişli tasarımı
Gear design in computer aided design applications
  1. Tez No: 180546
  2. Yazar: HAKAN SÖNMEZLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM ERDEM BOĞOÇLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Düz dişli çarklar, CAD, makine elemanları, tasarım, programKabul Tarihi: 16.03.2006, Spur gears, CAD, machine elements, design, programDate: 16.03.2006JURY:
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Güncelleme Tarihi: 04.08.2005Güncelleme No: 1ÖZETÖZETHakan SÖNMEZLERMakine Mühendisliği, Yüksek Lisans TeziDişli çarklar, miller arasında hareket ve kuvvet aktarımı yapan makine elemanlarıdır. Güçaktarımının söz konusu olduğu, otomotivden tıbbi aletlere kadar pek çok sistemdekullanılmaktadırlar.Dişli çarkların tasarımında kullanılan yöntemlerin dezavantajları; harcanan sürenin fazlaolması, kullanılan yöntemlerin hataya açık olması ve dolayısı ile tasarım maliyetlerininyüksek olmasıdır. Tasarımın gereksinimleri karşılayabilmesinin yanısıra, uluslararasıstandartlara uygunluğu da hedefler arasındadır.Yüksek hızlı bilgisayar sistemlerinin artan bir hızla gelişmesi ve bu sistemlerin ekonomikolarak kullanılabilirliğinin artması, hemen her mühendislik alanında olduğu gibi makinemühendisliğinde de alışıldık yöntemlere alternatifler sunmaktadır. Tasarımcının belli kurallar,formüller, tablolar gibi veritabanlarının yanı sıra kendi muhakemesini de kullanarakoluşturabileceği bir veritabanı sayesinde, sistemin hangi ölçekte incelendiğine bağlı olaraktasarım kriterlerinin bir kısmının ya da tamamının bir bilgisayar programı tarafındantasarlanması ya da tasarımcının karar aşamasında desteklenmesi mümkündür.Bu çalışmada, dişli çarklara ait genel bilgiler verilmiş, bilgisayar destekli dişli tasarımınaörnek olması açısından evolvent profilli düz silindirik dişlilerin tasarlanabildiği bir programVisual Studio C#.NET dilinde görsel olarak yazılmıştır. Örnek bir vaka incelemesi yapılmış,dişli çiftinin önce standartlara uygun klasik yöntemlerle hesabı yapılmış, ardından ?DişliHesap Programı? yardımı ile sonuçlar elde edilip karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Güncelleme Tarihi: 04.08.2005Güncelleme No: 1ABSTRACTABSTRACTHakan SÖNMEZLERMechanical Engineering, M.S.ThesisGears are machine elements mostly used for transmitting motion and power through one shaftto another. From automotive industry to medical solutions, gears are being used wheneverpower transmission is mentioned.The disadvantages of the classic gear design methology is the period of time spent, the humanerror factor, thus the higher design costs. A gear is not only required to fulfill some specificneeds, but also to be designed according to the international standards and codes.As high speed computers are gaining popularity with an ever increasing speed and being moreand more affordable, alternative methologies are being offered to mechanical engineering, asare most engineering disciplines.With the help of a database consisting of previous userexperience, technical codes, formulas, tables and standards, the user is able to have acomputer program design some or all of the criteria set for a design, or consult the databasefor a specific need.A description and classification information has been given in this study, and a program waswritten for involute cylinder spur gears in Visual Studio C# .NET application. A case studycomparing the conventional design according to DIN and the computer program?s results hasbeen conducted.