Kadastro paftalarının yenilenmesinde karşılaşılan sorunlar: Konya/Ereğli örneği
The problems encountered in the renewal of the cadastral map: Konya/Ereğli example
  1. Tez No: 430177
  2. Yazar: HARUN REŞİT OĞUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMİL KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Kadastro, Kadastro Paftaları, Yenileme, İkinci Kadastro, Cadastre, Cadastral Map Sheets, Renewal, Second Cadastre
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
İnsanlar sürekli ihtiyaç duydukları araziye sahip olmak ve üzerinde egemenlik kurmak istemişlerdir. Arazi üzerinde mülkiyet hakkına sahip olmak ve sahip oldukları mülkiyet hakkını devlet güvencesi ile korumak insanların en büyük amacı olmuştur. Mülkiyet ve ona ait hususlar her toplumda farklı hukuk kuralları ve dini kurallar çerçevesinde yönetilmiştir. Taşınmaz malların yönetim, denetim ve korunması taşınmaz mal mülkiyeti ve kadastro kavramlarını oluşturmuştur. Günümüze kadar ülkemizde yapılan kadastro çalışmaları, farklı zamanlarda ve farklı alanlarda farklı ölçü aletleri, farklı ölçü yöntemleri ve farklı koordinat sistemleri kullanılarak farklı hukuki ve teknik mevzuatla yapılmıştır. Bu farklılıklardan dolayı kadastro paftaları zemini yansıtmaktan, günün sorunlarına ve geleceğin gereksinimlerine cevap vermekten uzaktır. Gelişen teknolojinin getirdiği yenilikler kadastro çalışmalarında kullanılırken, eski teknoloji ve yöntemlerle üretilen kadastro ürünlerinin entegrasyonu sağlanamamıştır. Kadastro çalışmalarında üretilen verilerin ve kadastro paftalarının büyük kısmının eski ve kullanılamaz olması, kadastro paftalarının koordinatsız veya ülke koordinat sistemine bağlı olmaması vb. nedenlerden dolayı kadastro taşınmazların geometrik ve hukuki yönden güvence altına alınması görevini tam olarak yerine getirememektedir. Bu haliyle yatırım ve mühendislik hizmetlerine altlık olmaktan ve sosyal problemlerin çözümüne katkı sağlamaktan uzaktır. Ülkemizde kadastro haritalarının hatalarının giderilmesi ve yenilmesi amacıyla farklı kanun ve mevzuat çerçevesinde çalışmalar yapılmaktadır. Yapılan yenileme çalışmalarının hukuki, teknik ve sosyal açıdan sorunları, kapsam ve içerik olarak eksiklikleri vardır. Yenileme çalışmalarının ikinci kadastroya entegre edilebilecek şekilde kapsam ve içeriği genişletilerek sürdürülmesi gerekmektedir. Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışma on bir bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümlerinde kadastro kavramı, Türkiye kadastrosu, kadastro teşkilatının tarihsel gelişimi ve ülkemiz kadastrosunun mevcut durumu hakkında bilgi verilerek bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar hakkında literatür taraması yapılmıştır. Tez çalışmasının gelişme bölümlerinde kadastronun çeşitleri, ülkemiz kadastrosunun sorunları ve ülkemizde uygulanan yenileme çalışmaları anlatılmıştır. Sonuç bölümlerinde ise tezin konusu olan Konya/Ereğli 3402/22-a uygulaması, uygulamada karşılaşılan durumlar, uygulamanın pozitif ve negatif yönleri anlatılarak ikinci kadastro kapsamında yenileme çalışmalarının kapsam ve içeriğinin genişletilmesi, karşılaşılan sorunlar ve eksiklikler hakkında çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
People want to have control over territory which they need consistently. The most important purpose for people is that to have title to territory and to be protected this right by government. Property and related issues is adjusted according to different legal and religious rules for all society. Management, control and protection of immovable property create concept of immovable property and cadastre. Cadastre works which are done until today have been completed using different measurement device, different measurement techniques and different coordinate systems with legal and technique regulations on different times and different areas. Because of these differences, cadastral map sheets are far away from to give an answer to casual problems, future problems and to explain situation. Integration of the cadastral production which are produced by old technologies and techniques could not be successful while innovations come with improved technologies are used in cadastral works. Cadastre can't guarantee secure of immovable in terms of geometric and legal because of some reasons like a major part of information which is obtained cadastral works are old and useless, cadastral map sheets don't have any coordinate systems and/or contradicts with country coordinate system. Therefore, it is far away from to provide solution and to base service of investment and engineering. With the aim of to solve the problems related with cadastral map and renew, endeavor is continuing in our country. However, this endeavor includes deficiency in terms of social, content and scope. So, this works should extend to integrate second cadastre considering scope and content. This paper is prepared as graduate thesis and includes eleven parts. At the introduction part, literature search is introduced as giving information about concept of cadastral, Turkey's cadastral, historical development of cadastral organization and Turkey's contemporary cadastral situation. After that part, types of cadastral, problems which are related with cadastre and works on renewing process is explained. Finally, solutions for Konya/Ereğli 3402/22-a application which is the main subject of this thesis will be presented considering negative and positive effects, application circumstances, renewing and extending the concept of second cadastre.