Yasadışı yapılaşan alanlarda dönüştürme kapasitelerinin tükenişi ve kentsel yoksulluk Çeliktepe örneği
Depletion of transformation capacities in illegally urbanized areas and urban poverty (Çeliktepe example)
  1. Tez No: 180553
  2. Yazar: EMRAH ALTINOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ENLİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Yasadışı yapılaşma, cemaat, dönüştürme kapasiteleri, kentsel yoksulluk, Illegal urbanization, community, transformation capacities
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bazı araştırmalar, göçmen grupların kente ilk geldikleri dönemlerde hemşehrilik ve cemaatilişkileri sayesinde bir dayanışma ağı yarattıklarını; bu ağı kentteki enformel işgücüpiyasasında iş bulma ve ekonomik anlamda kente tutunma yolu olarak kullandıklarınıgöstermiştir. Bu süreçte özellikle erken göç eden gruplar yoksulluklarıyla baş edebilmiş, hattabir kısmı zenginleşebilme olanaklarına kavuşmuştur.Bu çalışmada, genel olarak göç gruplarının önce büyük kentin koşullarına karşı geliştirdikleribir ayakta duruş yetisi, daha sonra da formel ve enformel tüm olanakları kullanarakzenginleşebilme yetisi olarak kavramsallaştırılabilecek ?dönüştürme kapasiteleri? söz konususüreci kavrayabilmekte önemli bir eşik olarak görülmüştür.Tez kapsamında Çeliktepe'deki mevcut köy derneklerinin üyeleri ve Çeliktepe muhtarıyladerinlemesine mülakatlar, 398 hane halkı - 100 hane reisiyle ise anket çalışması yapılmıştır.Yapılan araştırmalar sonucunda bugün Çeliktepe'de ekonomik açıdan sınıfsal bir yapınınvarolduğu ve bu yapının en alt tabakasındaki sınıfın büyük bir bölümünü en son göç edengrupların oluşturduğu saptanmıştır. Bu grupların ülkedeki ekonomik ve siyasi değişimlerinkentteki yansımaları ve cemaatlerdeki dönüşüm süreçleri sebebiyle, erken göç eden gruplarınyasadışı yapılaşma sürecinde gösterdikleri eylemlilik düzeyini yakalayamadıkları vedolayısıyla dönüştürme kapasitelerinin tükendiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Some studies have shown that the migrating groups have created a network of solidarity onthe basis of fellow townsmanship and being the members of same community, during theinitial phases when they first settled in the cities, and they utilized this network for findingjobs in the informal labor market of the city and for economical survival. Especially earlyemigrant groups could get over the poverty; and some has become even wealthier.In this study, the ?transformation capacities? which can be conceptualized as, the ability thatmigrating groups have developed to survive the challenging circumstance of the big city andthe skills to become wealthier by using all of the formal and informal possibilities, isconsidered as an important threshold.In the thesis, detailed interviews with the members of village associations and Çeliktepeheadman, and also public survey with 398 household members - 100 head of household - havebeen made. As a result of the investigations, it has been determined that today there is aneconomically classified structure in Çeliktepe and most part of the class on the lower layer ofthis structure has been constituted by the latest emigrant groups. It has been concluded thatthese groups could not afford the activation level of the early emigrant groups during theillegal urbanization process and their transformation capacities have depleted owing to thereflections of economical and political changes in country over the city and transformationprocesses of communities.