Fotogrametrik yöntemle konumsal veri üretiminde toplam kalite yönetimi
Total quality management in geographic data production by photogrammetric method
  1. Tez No: 180554
  2. Yazar: HİKMET ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMAGÜL BATUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Fotogrametri, CBS, Toplam Kalite Yönetimi, ISO, Müşteri mutluluğu, Photogrammetry, GIS, Total Quality Management, ISO, Customer Satisfaction
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Gelişmiş ülkelerde bilgi toplumuna geçiş sürecinde, son on yılda, önemli aşamalarkaydedilmiştir. e-Dönüşüm Türkiye Projesi 47 ve 36 nolu eylem ile tanımlanan TUCBSoluşturmaya yönelik altyapı hazırlık çalışmaları ile ülkemiz, bilgi toplumu olma hedefineyönelmiştir. Bu bağlamda, mekansal verinin toplanmasından paylaşıma sunulmasına kadartüm süreçler gözden geçirilmektedir. e-Yönetim bir amaç ise, güncel ve kullanılabilirnitelikteki mekansal veriye erişim gereksiniminin, her zamankinden daha fazla olacağınıkestirmek zor olmayacaktır.e-Yönetim çağında, kente hizmet vermekle görevli tüm disiplinlerdeki proje çalışmaları CBSteknolojisi kullanılarak yapılmalıdır. Mekansal verilerin birbirleri ile ilişkili olarakkullanılabilmesi için bu bir ön koşul olmalıdır. Temel veri olan halihazır verisi de bu koşulauygun olarak, yeniden veri işleme zorunluluğu gerektirmeden, mevcut ve olasıkullanıcılarının (müşterilerinin) talep ettiği yeni kriterlere uygun olarak, kaynak israfını en azaindirecek bir yaklaşımla, gerekli doğruluk kriterlerini sağlayan, en hızlı, en ekonomikyöntemler seçilerek, ilk seferde belirlenen kalitede üretilmelidir. Mekansal veri üretimitaleplerinin oluşturduğu baskı ortamında, elektronik araç, gereç ve yazılım kullanımınınötesinde, ileri yönetim yaklaşımlarını da kullanmak, harita ve harita bilgilerini üretenkuruluşlar için bir başarı şartıdır.Bu tez çalışmasında, dünyada özellikle otomotiv sektöründe başarılı biçimde uygulanmaktaolan TKY yaklaşımı ve ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi, TS 12993 standardı ile ISO19100 serisi coğrafi veri standardizasyon çalışmalarından da yararlanılarak, fotogrametrikyöntem ile harita üretimi alanına uygulanmıştır.Tez çalışması süresince yapılan inceleme ve çıkarımlar sonucunda, mekansal veri kalitesiüzerinde en önemli etkenin, kuruluşun yönetim biçimi olduğu değerlendirilmiştir. Müşterimemnuniyeti yoluyla uzun süreli başarıyı amaçlayan kuruluşların, kuruluş genelinde ve işsüreçlerinde kaliteyi odak alması, kuruluşun bütün üyelerinin katılımını sağlaması, kaliteyönetimini bir sistem dahilinde gerçekleştirmesi durumunda, mekansal verinin ekonomik vekaliteli biçimde üretileceği belirtilmiş, kalite yönetim sistemi tasarımı ve gerçeklemesiyapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developed countries take important steps on information community project. Also in Turkey,e-Government Project has been started. In geographical information area, action 47 and 36has been start up and whole process of geographical issues is reengineered. It is easy toassume that, during e-Government period, geographical data and information will be demandmore.GIS technologies should be used for all geo-related projects. It is essential to evaluate geoinformation accordingly. Main geo-information is existing situation of cities, with other saybase maps. They should be produce in compliance with total quality approach. Customer?sand next user?s views should be taken into account, during each step of geo-informationproduction steps. In electronic age, it is possible to use electronic devices and software forgeo-information projects but also advanced management systems should be required. This ismain requirement for success.In this study, TQM approach and Quality Management System of ISO 9001:2000, ISO 19100has been investigated in detail and applied to geographical data production, especially tophotogrammetric mapping production system.It is pointed out that, main factor on quality of geo-information is management aspects oforganization. To produce geo-information with quality, organization should take into accountcustomer satisfaction, focus on quality for whole process, participation of personnel tomanagement and applying quality management system.