Doğal kaynakların sürdürülebilirliği için geliştirilen ekololojik planlama yöntemleri
Ecological planning methods developed for sustainability of natural resources
  1. Tez No: 180555
  2. Yazar: TÜLAY TOZAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLAY AYAŞLIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Şehircilik ve Bölge Planlama, Landscape Architecture, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Ekolojik planlama, doğal kaynaklar, peyzaj uygunluk analizi, eşikanalizi, peyzaj ekolojisi.1, Ecological planning, natural resources, landscape suitability analysis, thresholdanaliysis, landscape ecology.1
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZETHızlı nüfus artışı, gelişen teknoloji ve sanayi ile birlikte insanoğlunun ekosistemler üzerindekibaskısı artmakta ve doğal çevrenin giderek yok olmasına ve yenileme gücünü kaybetmesineneden olmaktadır. Buna karşılık olarak, 1970'li yıllardan itibaren çevre sorunlarına karşı artanduyarlılık, pek çok alanda yeni yaklaşımlar ve teknik önlemlerin geliştirilmesini sağlamıştır.Planlama alanında ise doğal çevrenin bugünkü ve gelecek nesiller için en yararlı biçimdedeğerlendirilmesi, ona bağlı kaynakların korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğininsağlanmasını amaçlayan yaklaşım olarak ekolojik planlama yaygın bir kullanım bulmuştur.Tez kapsamında, ekolojik sistemlerin doğal dengesini bozmadan insan yaşamı ve sağlığı içingerekli en uygun ortamların planlanmasını amaçlayan ekolojik planlama ve geliştirilenyöntemler incelenmiştir. Çalışmada öncelikle, doğal kaynaklardan gelecek nesillerindefaydalanmasını öngören sürdürülebilirlik kavramı ile ekolojik planlamanın bileşenleri olantemel kavramlar (çevre, ekoloji, ekosistem) tanımlanarak ekolojik sistemin özellikleri ortayakonmuştur. Ekolojik sistemler üzerindeki baskıların neden olduğu çevre sorunlarınınçözümüne yönelik olarak ortaya çıkan ekolojik planlamada doğal kaynakların kullanımı,aralarındaki ilişkiler ve planlama sürecine etkileri irdelenerek ekolojik planlamanın tarihisüreç içinde gelişim aşamaları ortaya konmuş ve geliştirilen yöntemler incelenmiştir. Sonuçtayöntemler karşılaştırılarak farklılıkları ve benzerlikleri bakımından değerlendirilmiş veekolojik planlamanın önemini ortaya koyarak planlama sürecinde izlenecek yol önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTWith rapidly increasing population, growing technology and industry, the pressure of thehumankind over the ecosystems rises and that causes natural environment to get weakgradually and to lose its renewal power. In consideration of that, since about 1970, increasingsensitivity regarding about environment problems provided being developed of newapproaches and technical precautions in many areas. Besides, in planning area, ecologicalplanning was used widespreadly as a approach aiming at being utilized of natural environmentin the most beneficial way for current and next generation, at being protected of sourcesdepending on that, at being improved and at being provided of sustainability.Within the scope of thesis, to humankind for his or her health and living humanly, requiredenvironment was provided; while doing that the description of ecological planning (landscapeplanning) a tool of environment planning including protection of ecological balance and basicecological process was made and in historical process, development stages and methods wereexamined. Before passing ecological planning fact, with the way of introducing thecomponents of that fact wich are environment, ecology and ecosystem concepts, pressures inthe ecosystem and environment problems were exposed and ecological planning wassuggested as a solution. What kind of way should be followed by methods exposed in theresearch depending on planning process and especially methods examined was put forward.