Kuşatılmış beton için önerilenfarklı davranış modelleri ve moment-eğrilik ilişkileri
Analitical models of confined concrete and moment-curvature relationships
- Tez No: 180558
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHUN KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuşatılmış beton modelleri, William-Warnke kırılma yüzeyi, moment-eğrilik ilişkileri.xiv, Confined concrete Models, Willam-Warnke failure criterion, moment-curvaturerelationships
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada geliştirilmiş Kent ve Park, Saatçioğlu ve Razvi ve Mander vd. tarafındankuşatılmış betonarme elemanlar için önerilmiş olan eksenel yük altındaki davranış modelleriincelenmiştir. Mander modeli için bilgisayar programı yazılarak betonarme yapıelemanlarının moment eğrilik ilişkileri elde edilmiştir. İncelenen modellerden Mander betonmodelinde kullanılan William ve Warnke beş parametreli kırılma kriterinin ihtiyaç duyduğumalzemeye bağlı değişkenleri moment-eğrilik ilişkilerine etkisi de ayrıca vurgulanmaktadır.Literatürden seçilen betonarme kolon kesitlerinin Mander metodu ile yanal kuşatma basıncıgöz önüne alınarak farklı eksenel yük seviyeleri için elde edilen moment-eğrilik ilişkileriveriler ışığında sunulmuştur. Sonuçlar mühendislikte kullanılan mevcut bir program ile dekarşılaştırılarak yazılan programın geçerliği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, stress-strain concrete models recommended by Modified Kent and Park,Saatcioglu and Razvi and Mander at al presented and evaluated. Implementing the subroutinesdeveloped for the confined concrete model of mander, moment-curvature relationships ofreinforced concrete members are obtained. The affect of the material parameters which theWilliam-Warnke failure criterion adopted by the confinement model of Mander needs, Themoment-curvature relationships of R.C. sections subjected to different axial load levels arepresented using confiment model of Mander at al. For the tested reinforced concrete sections,stress-strain model of Mander is compared by using moment-curvature relationships. Inaddition, the results of the developed computer program are compared with the results ofXTRACT program for a wide range of axial load levels and cross-sections.