Mevcut betonarme binaların performans analizleri
Performance analysis of existing buildings
- Tez No: 180567
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHUN KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mevcut Binalar, Performans Değerlendirme, Kapasite SpektrumuYöntemi, Deplasman Katsayıları Yöntemi, Doğrusal Olmayan Analiz, Pushover Analiz, Existing Buildings, Performance Evaluations, Capacity Spectrum Method, Displacement Coefficients Method, Nonlinear Analysis, Pushover Analysis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu tez çalışmasında, yapı mühendisliğinin en güncel konularından biri olan ve halengelişmekte olan ?Performansa Dayalı Tasarım? kavramı ve buna bağlı olarak doğrusalolmayan statik analiz yöntemleri üzerinde durulmuştur. Statik itme analizi (pushover) veperformans değerlendirme yöntemlerinden Kapasite Spektrumu Yöntemi ile DeplasmanKatsayıları Yöntemi anlatılmaya çalışılmıştır. Deplasman Katsayıları Yöntemi kullanılarak,öncelikle eski yönetmeliklere göre inşa edilmiş dört katlı betonarme bir yapının mevcut vegüçlendirilmiş durumlarının performansları değerlendirilmiştir. Yine, yeni yönetmeliğe göreinşa edilmiş dört katlı betonarme bir binanın performansı Deplasman Katsayıları Yöntemi iledeğerlendirilmiştir.Sözü edilen binalarda, deprem güvenliği seviyesini belirleyen taşıma gücü ve süneklikkapasitelerini bulmaya yönelik çözümlemeler yapılmış, ABYYHY 97'den elde edilen elastiktaban kesme kuvveti oranları ile statik itme analizlerinden elde edilen oranlar irdelenmiştir(over-strength). Bu amaçla gerçekleştirilen, doğrusal olmayan statik analizlerden elde edilensonuçlar, hali hazırda taslak olan ve ?Mevcut Binaların Değerlendirilmesi veGüçlendirilmesi? konusunu da kapsayan yeni deprem yönetmeliğinin (ABYYHY Taslak,2005) öngördüğü performans kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Aynı zamanda elde edilensonuçlar FEMA'nın öngördüğü kriterlere göre de değerlendirilerek ABYYHY 2005' inverdiği sonuçlarla karşılaştırılmıştır Sonuç olarak, performans seviyesi belirlemesinde çokyakın sonuçlar ortaya koyan yöntemlerden, şekil değiştirmeye göre performansdeğerlendirmesi yapan ve daha belirgin limitleri olan ABYYHY 2005'nin, hasar seviyesi vedağılımı tahmininde FEMA'ya göre daha net, detaylı ve gerçekçi sonuçlar verdiğigörülmüştür. Yer değiştirmeye dayalı tasarım yöntemlerinin, gelecekte kuvvete dayalı tasarımmetotları kadar etkin olacağı ve bunun gerekliliği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to study the ?Performance - Based Design? concept andNonlinear Static Analysis procedures which are the most popular subjects of structuralengineering by using the analysis results of two different buildings. First, detailed informationis given about Pushover Analysis, Capacity Spectrum Method and Displacement CoefficientsMethod. An old, representative four storey R/C building with common features anddeficiencies which had been designed according to the old codes and retrofited recently, hasbeen selected for a detailed performance assessment and evaluation by using DisplacementCoefficients Method for both existing and retrofited situations. Furthermore, the performanceof a new R/C building that had been designed according to the existing code has beenevaluated.Analysis has been made to find out the strength and ductility of the selected typical buildings,which specifies the performance levels. The elastic base shear ratios obtained from existingTurkish code (ABYYHY 97), has been compared with the results of pushover analysis andover-strength ratios has been pointed. The results of Nonlinear Static Analysis have beenevaluated according to the performance criteria of the both new Turkish code (ABYYHY2005, Draft) that includes the ?Evaluation and Retrofit of Existing Buildings? subject, andFEMA. ABYYHY 2005 that has more specific damage limits for performance levels hasgiven more detailed and clear information about damage levels and distribution. In the light ofperformed analysis, the possibility of replacing the old force - controlled design methods bythe new displacement-controlled design methods is underlined.
Benzer Tezler
- Erzurum'daki betonarme binaların malzeme ve taşıyıcı sistem özellikleri bakımından deprem güvenliğinin araştırılması
The investigation of earthquake safety of RC buildings in Erzurum in terms of material and structural system
TÜRKAY KOTAN
Doktora
Türkçe
2016
Deprem MühendisliğiAtatürk Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. RÜSTEM GÜL
- Mevcut betonarme binaların pera (Hızlı performans değerlendirme yöntemi) ile performans analizinin yapılması
Rapid performance seismic assessment method (PERA) for existing reinforced concrete frame buildings
YEŞİM VULAŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALPER İLKİ
- Bölgemizdeki mevcut betonarme binaların performans değerlendirmesi
Performance evaluation of existing reinforced concrete buildingsin our region
EMRAH KILIÇ
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
İnşaat MühendisliğiHarran Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET FETHİ GÜLLÜ
- Planda ve düşeyde düzensiz mevcut betonarme binaların doğrusal olmayan analizi
Nonlinear analysis of existing reinforced concrete buildings that irregular in plan and vertically
BERK UYAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
İnşaat MühendisliğiManisa Celal Bayar Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. RECEP TUĞRUL ERDEM
- Betonarme binaların performans düzeylerinin farklı yazılımlar kullanılarak incelenmesi
Analysis of levels of performance of reinforced concrete buildings using various softwares
JAVID SHIRINOV
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
Mühendislik Bilimleriİstanbul Aydın Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. CEM AYDEMİR