Betonarme binaların performans düzeylerinin farklı yazılımlar kullanılarak incelenmesi
Analysis of levels of performance of reinforced concrete buildings using various softwares
  1. Tez No: 483752
  2. Yazar: JAVID SHIRINOV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Performans analizi, Farklı analiz programları, Betonarme binalar, Performance analysis, Various softwares, Reinforced concrete buildings
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bilgisayar teknolojisinde her öten gün oluşan yenilikler analiz programları açısından da ilerlemelere sebep oluyor. Tüm bu ilerlemeler yapı mühendisliğinde de büyük gelişmelerin yaranmasında önemli katkılara sahiptir. Bu gelişmeler yanı sıra malzeme bilimine de yenilikler getirmektedir ve bundan dolayıdırki mühendsiler deprem haraketini ve deprem sonrası yapılarda oluşan etkileri daha realize bir şekilde analiz ederek aslına uygun olarak belirlerler. Bu türlü gelişmeler hem de yapının deprem olduğu sürede sistematik davranışlarının daha yakından görülmesine ve farklı performanslar gereğince göçme güvenliklerinin daha realize analiz olunmasına imkan yaratmaktadır. Bu tez çalışmasında önemli olan esas konu alternatif analiz yöntemlerini farklı program yazılımları ile uygulayarak ve aralarındaki farklılıkları gözönüne alarak öncelikle DBYBHY-07'ye göre 1 katlı, düzenli aks sistemi olan, taşıyıcı sistemi kolon ve kirişlerden oluşan yeni bir bina tasarlanıp mevcut bir bina olarak kabul edilmiştir. Binadan DBYBHY-07'de tanımlanmış olan“Kapsamlı Bilgi Düzeyi”-de bilgi toplandığı varsayılmıştır. Yapının ''Doğrusal Elastik Performans Analizi'' (DEPA) yapılmış ve yönetmelikte bildirilmiş olan tanımlar esasında farklı yazılımlarla genel olarak ve bina düzeyinde performans analizi gerçekleştirilmiştir. Bu ve diğer örneklerle performans değerlendirme kriterlerinin analiz programlarına göre uyumluluğu kontrol edilmiştir. İkinci örnek olarak, taşıyıcı sistemi yine de kolon ve kirişlerden oluşan, farklı aks sistemi olan, 3 katlı betonarme yapı ele alınmış olup performans analizleri doğrusal elastik analiz yöntemleri ile yapılarak sonuçlar her üç programla karşılaştırılmıştır. Deprem sonrası kullanım gözönüne alınarak hesap yöntemleri bina önem katsayısı I=1.5 kabul edilmiş şekilde hesaplamalar oluşturulmuştur. Üçüncü örnek olarak ise ikinci örnekte yapmış olduğumuz binanın konut olduğunu varsayarak bina önem katsayısını I=1 şeklinde kabul edip hesaplamalar yapılmıştır. r - etki/kapasite oranları ve performans düzeyleri farklı yazılımlarla karşılaştırılmıştır. Dördüncü örnek olarak ise 5 katlı, taşıyıcı sistemi kolon ve kirişlerden oluşan, düzgün aksa sahip bina tasarlanmıştır. Her üç programda performans analizleri yapıldıktan sonra karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak bu tez çalışmasında temel konu tasarlanmış veya yapılmış olan bir binanın farklı yazılımlı programlarla hesaplanması ve sonuçlarının karşılaştırılmasıdır. Esas hesap usullerinin aynı olmasına rağmen bazı sonuçların farklı ve ya tam aynı olmasına rastlıyoruz. Tezde yapılmış olan örneklerdeki performans analizlerinin karşılaştırılmasında esas maksatlardan biri de aynı sonuçların ve ya farklılıkların gözönüne alınmasıdır. Programların hesap sonuçlarının benzerlik oranlarını görmek için etki/kapasite oranlarının (r) hesaplar yapılmış programlara göre oransal çizelgeleri oluşturulmuştur. Bunun için SAP2000 programından alınmış olan sonuçları 100% oran kabul ederek diğer iki programda karşılaştırma yapılmıştır. Elde etmiş olduğumuz sonuçlara esasen belli olan benzer ve farklı ayrıntılar örneklere göre sırasıyla şekiller ve çizelgeler halinde gözönüne alınmıştır. Yukarıda sözü edilen analizler ideCAD, STA4CAD ve geçerliliği uluslararası kabul görmüş SAP2000 bilgisayar yazılımları kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the development of structural engineering, computer technology as well as analysis programs play important role in buildings modelling. The development of materials science help engineer develop tangible structural models that are used for simulations of these latter ones. These developments are more realistic and more closely monitoring the different performance levels of the linear behavior of structures during earthquakes and allow the identification of safety failures. In this thesis, we are concerned to implement the different software programs for alternative methods of analysis and 1-storey structural model according DBYBHY-07 with regular axle systems, conveyor systems column and we designed a new building consisting of beams and an existing building as it has been adopted, and make comparisons between this structural model and the analytical one. Building from DBYBHY-07 described in the“Comprehensive Knowledge”has been assumed according to the information collected. Linear Elastic Building Performance Analysis (LEBPA) and with different software made in accordance with the regulations define the level of sections, then building performance analysis was conducted. Performance criteria has been checked in compliance with examples of program of analysis. As a second example, the carrier system is still composed of columns and beams, with a different axle system, 3 storey concrete building performance analysis handled with linear elastic analysis methods were compared with the results made by all three programs. After the earthquake, building importance factor I = 1.5 is considered in our calculations. As a third example, as we have previously stated, the same structural model will be used with a building importance coefficient I= 1 and r - action / capacity ratios and performance levels are compared with different software.As a fourth example is a 5-story, carrier system consisting of columns and beams, the building is designed with a smooth option and performance analysis of all three programs were compared after. As a result of different calculation-software program, this thesis designed a building with major issues in the work done and comparisons of the results were made. We obtained some results, although the same account of the principles and procedures to be different or exactly the same. One basis for comparing the performance of sample analysis made in the thesis is the same purpose, and results and the differences are taken into account. To see the similarities of the results obtained, the ratio rate/capacity (r) are generated according to the accounts made by the program. The results obtained from the SAP2000 program for this comparison were made on the other two programs by accepting 100% rate. According to the results we have achieved substantially similarities with the examples and specific details that were considered with different case shapes and charts, respectively.