Analysis of consignment contracts for spare parts inventory systems
Yedek parça envanter sistemlerinde konşimento kontratları
- Tez No: 180614
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Inventory Models, Vendor Managed Inventory, Joint ReplenishmentProblem, Supply Chain Contracts, Consignment Contracts.iii
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez şalışmasında, bir imalatşı ile perakendeci arasındaki Tedarikşi Yünetimlics c coüEnvanter anlaşması incelenmiştir. Ozellikle incelediğimiz konşimento anlaşmasında,s s g s sperakendecinin tesislerindeki envanterin maliyet ve sorumluluğu yıllık bir ucretg ükarşılığında imalatşıya geşmekte, imalatşı da yok satmalardan ütürü perakendecininsg c c c ouugürebileceği zararları karşılamayı garanti etmektedir. Büyle bir ortaklıkta, tedariko g s ozinciri performansını iyileştirebilecek uc faktür incelenmektedir: i-) envanters üş osahiplenme maliyetlerindeki azalma ii-) teslimat sürelerindeki azalma iii-) birdenufazla perakende noktasının siparişlerinin ortak verilebilmesi. Bunun işin iki du-s cËrum incelenmektedir. Ilk durumda, sipariş vermenin sabit maliyeti yoktur. Busyüzden, hem anlaşma üncesinde hem de anlaşma sonrasında envanter yünetimi işinu s o s o cË(S â 1, S) politikası kullanılmaktadır. Ikinci durumda ise sipariş vermenin sabit birsmaliyeti vardır. Bu yüzden, anlaşma üncesinde, perakendeci noktalarındaki envan-u s oterler, perakendeciler tarafından birbirlerinden bağımsız olarak, (r, Q) politikasınaggüre, anlaşma sonrasında ise imalatşı tarafından ortak olarak (Q, S) politikasınao s cgüre yünetilir. Kapsamlı bir sayısal analiz ile, bu iyileştirmelerin ve imalatşının per-o o s cakendeciye yok satmalardan dolayı üdediği cezaların tedarik zinciri maliyetleri veo getkinliği uzerindeki etkileri incelenmektedir.güAnahtar süzcükler : Envanter Sistemleri, Tedarikşi Yünetimli Envanter, Topluou c oSipariş Politikaları, Tedarik Zinciri Kontratları, Konşimento Kontratları.s siv
Özet (Çeviri)
We study a Vendor Managed Inventory (VMI) partnership between a manufacturerand a retailer. More speciï¬cally, we consider a consignment contract, under whichthe manufacturer assumes the ownership of the inventory in retailer?s premises untilthe goods are sold, the retailer pays an annual fee to the manufacturer and themanufacturer pays the retailer backorder penalties. The main motivation of thisresearch is our experience with a capital equipment manufacturer that manages thespare parts (for its systems) inventory of its customers in their stock rooms. Weconsider three factors that may potentially improve the supply chain eï¬ciency un-der such a partnership: i-) reduction in inventory ownership costs (per unit holdingcost) ii-) reduction in replenishment lead time and iii-) joint replenishment of multi-ple retailer installations. We consider two cases. In the ï¬rst case, there are no setupcosts; the retailer (before the contract) and the manufacturer (after the contract)both manage the stock following an (S â 1, S) policy. In the second case, there aresetup costs; the retailer manages its inventories independently following an (r, Q)policy before the contract, and the manufacturer manages inventories of multipleretailer installations jointly following a (Q, S) policy. Through an extensive numer-ical study, we investigate the impact of the physical improvements above and thebackorder penalties charged by the retailer on the total cost and the eï¬ciency ofthe supply chain.