The hub covering problem over incomplete hub networks
Eksikli ana dağıtım üssü ağlarında kaplama problemi
- Tez No: 180621
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BAHAR YETİŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
 - Anahtar Kelimeler: ADÜ Yerleştirme, Kaplama, Karışık Tamsayı Programlama, Sezgiseller, Hub Location, Covering, Mixed Integer Programming, Heuristic
 - Yıl: 2006
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
 - Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZETEKS KL ANA DAĞITIM ÜSSÜ AĞLARINDAKAPLAMA PROBLEMMurat KalaycılarEndüstri Mühendisliği Yüksek LisansTez Yöneticisi: Yrd. Doç. Bahar Y. KaraNisan 2006Taşımacılık ve telekomünikasyon sistemlerindeki yükselen trend, son yıllardaki AnaDağıtım Üssü (ADÜ) yerleştirme çalışmalarının önemini artırmaktadır. ADÜ'ler akışlarıntoplandığı ve yayıldığı çoklu dağıtım sistemlerindeki özel tipteki merkezlerdir. Literatürde,p-ADÜ ortanca, p-ADÜ merkez ve ADÜ kaplama problemleri çalışılmıştır. Bu tezde, ADÜkaplama problemlerinin özel bir durumu olan, ?Eksikli ADÜ Ağlarında ADÜ KaplamaProblem?i olarak adlandırdığımız, problem üzerine odaklandık. Literatürdeki ADÜyerleştirme çalışmalarının çoğunda, tüm ADÜ'lerin birbirlerine tam bağlı olduklarıvarsayılmaktadır. Bizim gözlemlerimize göre, özellikle kargo dağıtım sistemlerinde, tümADÜ'ler arasında bağlantılar bulunmamaktadır. Bunun üzerine, bu temel varsayımıkaldırdık ve problemimizin, tekli ve çoklu atama durumları için tamsayılı programlamamodelleri önerdik. Bir de, problemimizin tekli ve çoklu atama durumları için üçer sezgiselçözüm yöntemi önerdik. Önerilen modellerin ve sezgisellerin çözüm performanslarında,CAB verisi kullanılmıştır. Sezgisellerin sonuçları ve karşılaştırmaları da tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE HUB COVERING PROBLEM OVERINCOMPLETE HUB NETWORKSMurat KalaycılarM.S. in Industrial EngineeringSupervisor: Assist. Prof. Bahar Y. KaraApril 2006The rising trend in the transportation and telecommunication systems increases theimportance of hub location studies in recent years. Hubs are special types of facilities inmany-to-many distribution systems where flows are consolidated and disseminated.Analogous to location models, p-hub median, p-hub center and hub covering problemshave been studied in the literature. In this thesis, we focus on a special type of hubcovering problem which we call as ?Hub Covering Problem over Incomplete HubNetworks?. Most of the studies in the hub location literature assume that the hub nodesare fully interconnected. We observe that, especially in cargo delivery systems, hubnetwork is not complete. Thus, in this study we relax this fundamental assumption andpropose integer programming models for single and multi allocation cases of the hubcovering problem. We also propose three heuristics for both single and multi allocationcases of the problem. During the computational performance of proposed models andheuristics, CAB data was used. Results and comparisons of these heuristics will also bediscussed.