Investigation of bias-assisted photoenhanced electrochemical etching for fabrication of self-aligned gallium nitride based bipolar transistors
Kendinden yerleşmeli galyum nitrit tabanlı iki kutuplu transistörlerin fabrikasyonu için potansiyel yardımlı foton katkılı elektrokimyasal aşındırma
- Tez No: 180620
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Galyum nitrat, iki kutuplu transistör, ışık katkılıelektrokimyasal aşındırma, az hasarlı aşındırma, kendinden yerleşmeli işlem, Gallium nitride, bipolar transistor, photo-enhanced electrochemicaletching, low damage etching, self-aligned process
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
GaN tabanlı iki kutuplu transistörler RF güç yükselteci uygulamaları için iyiadaylardır. yi p-tipi materyal büyütmedeki ve p-tipi üzerine iyi kontakyapmadaki güçlüklerden dolayı, GaN tabanlı iki kutuplu transistörler,AlGaN/GaN yüksek elektron hareketlilikli transistörler kadar ilgitoplamamıştırlar. P-tipi kalitesi ve kontak yapmadaki problemlerin çoğubüyütmeden ve fabrikasyon aşamasındaki aşındırma hasarındankaynaklanmaktadır.Bu çalışmada, p-tipi kontak kalitesiyle ilgili sorunları çözmek için az hasarlı biraşındırma tekniği geliştirilmiştir. Aşındırma işlemi potansiyel desteklifotoelektrokimyasal oksitleme ve ardından gelen seyreltilmiş asit içinde buoksitin kaldırılmasından oluşur. Bu teknikle, 100 nm'den daha fazla aşındırılmışyüzeyler üzerine iyi Schottky kontaklar yapılmıştır ve bu aşındırmanın p/nkatkılı katmanlardaki seçiciliği gösterilmiştir. Bununla beraber, kendindenyerleşmeli fabrikasyon için en kritik nokta olan negatif eğimli aşındırmanın,BPECO/DI aşındırma methoduyla olabileceği gösterilmiştir. Bu nedenlerdendolayı bu teknik, kendinden yerleşmeli kutuplu transistor lerin fabrikasyonu içinidealdir. Sonuç olarak, bu teknikle transistör karakteristikleri önemli ölçüdeiyileştirilebilinir.Kendinden yerleşmeli transistör fabrikasyonunda bazı sorunlar vardır. lk olarakaktivasyon tavlamasının yayıcı aşındırmasından sonra yapılmasının mümkünolmamasından dolayı aktivasyon aşındırması taban üzerinde yayıcı katmanıvarken yapılmak zorundadır ve bu Mg aktivasyonu için bir problemdir. Dahaönemlisi yüzey pürüzlülüğü, npn katmanların düşük aşındırılma hızı ve materyalyüzeyinin düzgünlüğünün bozulması gibi BPECO/DI aşındırmada halenbelirsizlikler mevcuttur.Bu çalışmada BPECO/DI aşındırmanın, GaN için az hasarlı bir aşındırmayöntemi olduğu ve kendinden yerleşmeli RF iki kutuplu transistörfabrikasyonunu mümkün kıldığı gösterilmiştir. Taban-yayıcı bağlantısı başarıylakurulmuştur ve BPECO/DI aşındırmanın taban katmanında durduğudagösterilmiştir. Kendinden yerleşmeli iki kutuplu transistörler başarılı bir şekildefabrike edilmiş ve taban-yayıcı ve taban-toplayıcı bağlantıları akım voltajkarakteristikleri ölçülmüştür. Bu çalışmadaki sonuçların BPECO/DIaşındırmanın bugünkü GaN tabanlı iki kutuplu transistör fabrikasyonu için azhasarlı aşındma yöntemi yokluğuna ve kendinden yerleşmeli taban kontağıkurmaya çözüm getirdiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
GaN-based bipolar transistors are good candidates for applications in RF poweramplifiers. In contrast to more common AlGaN/GaN high electron mobilitytransistors (HEMTs), GaN based bipolar transistors have not drawn muchattention because of the difficulties in good p-type material and ohmic contact.Most of the problems associated with p-type quality and contact come fromgrowth and etch damage during fabrication.In this work, a low damage etching technique with an undercut profile wasdeveloped to solve the problems associated with p-type ohmic contact qualityand to realize the self-aligned GaN bipolar transistor fabrication. The etchingprocess consists of bias-assisted photoenhanced electrochemical oxidation ofGaN in deionized water (BPECO/DI) and its subsequent etching in diluted acidsolution. By this technique, we demonstrated good Schottky contacts on samplesetched more than 100 nm and p/n doping selective etching was shown.Furthermore the most critical point for self-aligned fabrication is undercutprofile and it was also obtained by BPECO/DI etching. Hence this technique isideal for fabrication of self-aligned bipolar transistors.There are some problems during fabrication of self-aligned bipolar transistor.First, due to the impossibility of activation annealing after emitter etch,activation annealing had to be done at the beginning where emitter layer is onthe base and this was a problem for Mg activation. More importantly, there werestill uncertainties with BPECO/DI etching like roughening up the etchedsurface, low etch rate for npn structures and disturbing the material uniformitynear the surface.In this work, it was shown that BPECO/DI etching is a very efficient tool thatprovided low damage etching of GaN and enabled the self aligned RF bipolartransistor structures. It was found that self aligned base-emitter junctions weresuccessfully formed and the BPECO/DI etching was almost stopped at top of thebase layer. Self-aligned bipolar transistors were fabricated and their base-emitterand base-collector junctions were measured. The results obtained in this workdemonstrated that BPECO/DI etching can bring solutions to the lack of lowdamage etching and the impossibility of self-aligned base contact in fabricationof today's GaN based bipolar transistors.