Effect of estrogen on apoptotic regulatory mechanisms in mesenchymal stem cell maintenance
Östrojen hormonunun apoptoz yolakları aracılığıyla mezenkimal kök hücrelerinin muhafaza edilmelerindeki etkisi
- Tez No: 180642
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMİL CAN AKÇALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Mesenchymal Stem Cells, estrogen, bcl-2 family of genes, rat
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Mezenkimal Kök Hücreler (MKH), kendilerini yenileyebilmelerinin yanı sıra yağ,kemik, kıkırdak, ve kas hücrelerine farklılaşabilmektedirler. Farklı hücre tiplerinedönüşebilme kapasitelerinin yanı sıra alıcıda reddedilme sorunu olmaması,MKH'leri birçok hastalığın tedavisinde bir umut haline getirmiştir. Ancak sayıca azolmaları ve elde edilmelerindeki uzun süreç, MKH kullanılarak yapılacak olan hücretemelli tedavilere engel oluşturmaktadır. Bu sebeple amacımız MKH'lerinçoğalmaları ve muhafaza edilmelerindeki ana mekanizmaları, sıçan MKH'lerinimodel olarak kullanarak araştırmaktı. Östrojenin farklılaşmadaki, büyümedeki veçoğalma kapasitesi üzerindeki etkisi göz önüne alınarak, MKH'ler üzerindeki rolüaraştırıldı. Normal ve yumurtalıkları alınmış sıçanların MKH'lerinin sayılarının vekoloni oluşturma özelliklerinin bulundukları hücre kültürü ortamına östrojeneklenmesiyle beraber her 2 grupta da arttığı görüldü. Östrojenin MKH'lerin çoğalmakatsayılarına etki eden mekanizmasını bulmak amacıyla, diğer sistemlerdeöstrojenin etkilediği bilinen apoptoz yolakları araştırmaya alındı. Apoptoza uğrayanMKH'lerin hem normal hem de yumurtalıkları alınmış gruplarda östrojeneklenmesiyle azaldığı gözlemlendi. Östrojenin MKH'ler üzerindeki etkisinisağlayan moleküler mekanizmayı açıklamak amacıyla östrojenin etkilediği birmolekül grubu olan bcl-2 gen ailesi üyelerinin ifadesi incelendi. Anti-apoptotik Bcl-2 ve Bcl-xL proteinlerinin ifadeleri östrojenin varlığında artarken pro-apoptotik Bakproteininin ifadesi azaldı. Sonuçlarımıza göre östrojen, fonksiyonel MKH'lerinsayılarını bcl-2 gen ailesi üyelerinin ifadelerini düzenleyerek ve apoptozuengelleyerek artırmaktadır. Bu sebeple MKH'lerin östrojene maruz bırakılması,onların olası tedavilerde kullanılmaları açısından önemli bir potansiyeloluşturmaktadır.Anahtar Kelimler: Mezenkimal Kök Hücreler, östrojen, bcl-2 gen ailesi, sıçan
Özet (Çeviri)
Mesenchymal Stem Cells (MSCs) can both self-renew and differentiate into fat,bone, cartilage, and muscle. They have a high therapeutic value due to theirdifferentiation potential and nonimmunogenic characteristics, however their rarenessand duration of their culture are the main handicaps in their application in cell-basedtherapies. Therefore, our aim was to explore the possible mechanisms that areinvolved in MSC maintenance and proliferation by using rat MSCs as a model. Westudied the effect of estrogen on MSCs due to its role in growth regulation,differentiation, and cellular proliferation. In MSCs isolated from both normal andovariectomized animals, the number and the CFU activity were increased whencultured with estrogen. To reveal the mechanism of the action of estrogen on MSCmaintenance, we investigated the apoptotic pathway since estrogen has been shownto have a detrimental effect on apoptosis in other systems. The number of apoptoticcells decreased when MSCs were cultured in the presence of estrogen. To elucidatethe molecular mechanism of estrogen?s effect on MSC apoptosis, we examined theexpression of the bcl-2 family of genes. The expression of anti- apoptotic Bcl-2 andBcl-xL proteins increased in the presence of estrogen, whereas the expression ofpro-apoptotic Bak decreased. Our results clearly show that estrogen increases thenumber of the functional MSCs by differentially regulating the expression of thebcl-2 family of genes and inhibiting apoptosis. Therefore estrogen treatment ofMSCs may offer a potential to increase the number of MSC for treatments.