Structural and metrical information in linear systems
Doğrusal sistemlerde yapısal ve ölçevsel bilgi
- Tez No: 180644
- Danışmanlar: PROF. DR. HALDUN ÖZAKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: ters problemler, işaret geri kazanımı, yapısal bilgi, ülşevsels ocbilgi, deney tasarımı, ülşum problemi, bilişim kuramı, kesirli Fourier dünüşumü, o cü s o usü udalga yayılımı, optik bilgi işlemesiv, inverse problems, signal recovery, structural information, metricalinformation, experiment design, measurement problem, information theory, frac-tional Fourier transform, wave propagation, optical information processingiii
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tezde doğrusal sistemlerdeki bilişim kuramı ilişkilerini anlamak işin sistem-g s s catik bir yaklaşım sunuyoruz. Temel amacımız doğs grusal bir sistemin şcıktısınıngirdisi hakkında ne ş sit bir bilgi taş gını ve bu bilginin ne kadarının ü cüceş sıdığ olşumalma sürecinde korunduğunu anlamaktır. Bu amaşla, yapısal bilgi ve ülşevselu g c ocbilgi kavramlarını işaretlerin bilgi işeriklerini sınıï¬andırmak işin iki temel kavrams c colarak kullanıyoruz. Yaklaşımımızı entropi, karşılıklı bilgi ve kanal kapasitesis sgibi bilişim kuramına ait kavramlara dayandırıyoruz. Sonuşlarımızı doğrusal sis-s c gtemlerdeki bilgi akışının farklı yünlerini kavramamızı sağlayan maliyet ve perfor-s o gümans arasındaki üdünleşimler olarak sunuyoruz. Ozellikle de ülşumlerin ne kadarou s o cüdoğrulukla ve kaş tane yapılması gerektiği ve ülşum noktalarının seşilmesini kap-g c g o cü csayan bir teori kurmak ustüü unde yoğgunlaşıyoruz.s
Özet (Çeviri)
We present a systematic approach to understand the information-theoretic re-lationships in linear systems. Our main aim is to understand what kind ofinformation the output of a linear system carries about the input of the systemand how much of this information is preserved in the measurement process. Werecognize structural and metrical information as two fundamental concepts forclassifying the information content of signals. We base our understanding of theproblem on information-theoretic concepts like entropy, mutual information andchannel capacity. We present our results as trade-oï¬s between cost and perfor-mance, yielding insights about diï¬erent aspects of the information ï¬ow in a linearsystem. We especially focus on building a framework which indicates how accu-rately, and how many measurements must be made and how the measurementlocations should be selected.