Focused RF ablation using magnetic fluids
Manyetik sıvı kullanarak yapılan odaklanmış radyo dalga ablasyonu
  1. Tez No: 180654
  2. Yazar: TONGUÇ ONUR TAŞÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGİN ATALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tümör terapisi, Hipertermi, Termo ablasyon, Manyetik SıvıHipertermisi, Manyetik sıvılar, Odaklanmış ablasyon, Tumor Therapy, Hyperthermia, Thermo ablation, Magnetic FluidHyperthermia, Magnetic Fluids, Focused Ablation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Birçok gelişmiş ülkede, kanser, ölümlerin yüzde 25'ini oluşturmaktadir., Hipertermive termoablasyon gibi ısı terapileri, kanser tedavisinde büyük umutvadetmektedirler. Bunlar, fiziksel tedavi yöntemleri oldukları için kemo veradyoterapiye göre daha az yan etkiye sahiptirler. Hali hazırda, mikrodalga,ultrason, RF kapasitif hipertermi, RF prob hipertermi, manyetik sıvı hipertermisigibi birçok ısı tedavi yöntemi bulunmakla birlikte, bunların hiçbiri derinlerdeyerleşmiş tümörlere ısı enerjisini sağlıklı dokulara zarar vermeden vermekabiliyetine sahip değil.Bu tezde, ısıyı çok küçük alanlara odaklayabilen, tümörleri, çevredeki normaldokulara zarar vermeden ısıtabilen, yeni bir RF ablasyon sistemi geliştirildi. Genelolarak bu sistemde tumor ablasyonu, RF enerjisini, dokulara dağılmış manyetiksıvılara eşleyerek yapılıyor.İnsan güvenlik sınırları dikkate alınarak, manyetik sıvı parçacık büyüklüğü,uygulanan RF dalgasinin ferekansı ve şiddeti gibi optimum tedavi parametrelerielde edildi. Bu optimum parametrelerin kullanımı, geliştirilen ısıtma sisteminin çoketkili çalışmasına yol açabilecek ve böylece çok az miktarda sıvı enjeksyonuyla çokkısa sürelerde tedaviler gerçekleşebilecektir.Şuna inanıyoruz ki, bu tezde gerçekleştirilen çalışmalar sayesinde, manyetik sıvıhipertermisi (manyetik sıvı kullanılarak yapılan tümör ablasyonu) çok daha efektivbir yöntem olacaktır ve ilerde en önemli tümör tedavi yöntemlerinden biri olarakkullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
In most developed countries, cancer is presently responsible for about 25% of alldeaths. Heat therapies like hyperthermia and thermoablation are very promisingapproaches in the treatment of the cancer. Since these are physical treatmentmethods they have fewer side affects compared to chemo- and radio-therapy.Currently, various types of heat treatment modalities are available like microwave,ultrasound, RF capacitance hyperthermia, RF probe hyperthermia, magnetic fluidhyperthermia, but non of these methods have the ability to accurately deliver highheat energy to deeply seated tumors without damaging the healthy surroundingtissues.In this thesis, a novel RF ablation system was developed capable of focusing theheat in to very small areas in the order of millimeters, which will allow heating ofthe tumors without destroying collateral normal tissues. Generally, in this systemthe tumor ablation is achieved via coupling RF energy on the magnetic fluids whichare previously dispersed in to the tumor tissue.By considering the human safety limits (nerve stimulation and tissue eddy currentheating safeties) optimum treatment parameters like particle size of the magneticfluids, frequency and strength of the applied RF field are obtained. The utilizationof the optimum parameters may lead to the very effective operation of the ablationsystem where treatments can be done with very small amounts of fluid injections, inshort durations.We believe that by the studies conducted in this thesis, magnetic fluid hyperthermia(tumor ablations using magnetic fluids) can be a much more effective method sothat it can be used as the one of the most important tumor treatment techniques infuture.