Modular vector invariants
Modüler vektör değişmezleri
- Tez No: 180655
- Danışmanlar: PROF. DR. ALEXANDER KLYACHKO
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Modular invariants, polynomial invariants, vector invariants, Noethernumber, beta number
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Sonlu grupların vektür değişmezleri, genellikle, değişmezlik teorisinin birşoko gs gs cozelliğinin kullanılan cismin karakteristiğinin grubun eleman sayısını büldüguü g g o uğ üdurumlarda geşerli olmadığını güstermek işin kullanılır. Noether sayısı da buc g o cozelliklerden biridir.üBu tezde, 1996 yılında Richman tarafından Noether sayısı işin verilen altcsınırı iyileştirdik: kısaca, uzunluğu kullanılan cismin karakteristiğine eşit olan birs g g selemanın Jordan standart formuna bağlı olarak alt sınır verdik. Bu metot, basitgaritmetiksel argümanlarla etkili bir sınır getirmiştir.u sSonuşlar indirgenebilir ve indirgenemez durumları da kapsayarak grubun herctam güsterimi işin geşerlidir. Aynı zamanda, sonuşlar, daha geniş alanlara dao c c c suygulanacak şekilde geliştirilmiştir.s s sAnahtar süzcükler : Modüler değişmezler, polinomal değişmezler, vektürou u gs gs odeğişmezleri, Noether sayısı, beta sayısı.gs
Özet (Çeviri)
Vector invariants of ï¬nite groups (see the introduction for deï¬nitions) pro-vides, in general, counterexamples for many properties of the invariant theorywhen the characteristic of the ground ï¬eld divides the group order. Noethernumber is such property.In this thesis, we improve a lower bound for Noether number given by Richmanin 1996: namely, we give a lower bound depending on the Jordan canonical formof an element of order equal to characteristic of the ï¬eld. This method yields aneï¬ective bound by means of simple arithmetic arguments.The results are valid for any faithful representation of the group, includingreducible and irreducible ones. Also they are extended to any algebraic ï¬eldextensions provided the characteristic of the ï¬eld divides the group order.