Investigation of finite phased arrays of printed antennas on planar and cylindrical grounded dielectric slabs
Topraklanmış düzlemsel ve silindirsel dielektrik yüzeyler üzerindeki faz dizilimli ve sonlu baskı devre antenlerin incelenmesi
  1. Tez No: 180658
  2. Yazar: ONUR BAKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VAKUR ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Microstrip antennas and antenna arrays, Method of moments, Green?sfunction, Scan blindness
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Düzlemsel ve silindirsel yüzeyler uzerine basılmış, tek bir anten veya anten dizileriu u ü sşeklindeki baskı devre yapıları, bir tam dalga cüzümü olan Momentler Metodus şo u u(MoM), Green fonksiyonu karma tekniği kullanılarak incelenmiştir. Bu tezdeg shem spektral hem uzamsal bülgede kullanılan bu tekniğin uygulanışındaki sorun-o g slar ele alınmış ve bu sorunlara yünelik cüzümler sunulmuştur. Bunlar arasındas o şo u sgüze carpan iki tanesi: (1) Topraklanmış düzlemsel dielektrik materyaller uzerineoş su übasılmış, baskı devre yapıları işin, spektral bülgede yazılmış MoM empedanss c o smatrisi ve MoM voltaj vektürü elemanlarının asimptotik kısımlarını oluşturanou siki katlı integrallerin kapalı formlarının bulunması ve büylelikle verimlilik veodoğrulukta bir artış elde eldilmesi. (2) Yine aynı geometrideki yapılar işin uzam-g s csal bülgede yazılan MoM cüzümünde, temel fonksiyonlar tam ya da yarım olarako şo u uust uste geldiği zaman, MoM empedans matrisi ve MoM voltaj vektorü ele-üü g umanlarında meydana gelen tekillik problemine, doğru bir cüzüm bulunmuş veg şo u syine bu elemanlardaki katlı integrallerin sayısını yarıya indirmek işin bir yol ünec osürülmüştür.u u us uSon olarak bu geliştirilmiş metodların verimliliğini ve doğruluğunu güstermeks s g g g oişin, bunların kullanıldığı iki ayrı calışma sunulmuştur: (1) Dielektrik kapı büyükc g şs s uumetal silindirler uzerindeki faz dizilimli, sonlu baskı dipol antenlerde taramaükürlüğu olgusunun incelenmesi ve topraklanmış düzlemsel dielektrik yüzeylerdekio ug ü su uanten dizilerindeki durumla karşılaştırılması. Bu calışmada anten dizileriyle il-ss şsgili bir cok parametrenin ve yüzey eğiminin tarama kürlüğu mekanizması uzerineş u g o ug ü üetkileri incelenmiştir. (2) Ayrık Fourier dünüşumü tabanlı bir hızlandırma algo-s o usü uritmasının, genel ileri-geri metodu ile birlikte kullanılmasıyla, elektriksel olarakbüyük faz dizilimli sonlu baskı anten dizilerinin tam dalga cüzümünde hesaplamauu şo u uviviikarmaşıklığı ve hafıza gereksinimlerinin azaltılmasına yarayan hızlı bir metodsggeliştirilmesi. Bu sayede hesaplama karmaşıklığı ve hafıza gereksinimleri O(N)s sg(N. dereceden) bir seviyeye düşurülmüştür. N bilinmeyenlerin sayısıdır.usü u us uAnahtar süzcükler : Mikroşerit antenler ve anten dizileri, Momentler metodu,ou sGreen fonksiyonu, Tarama kürlügu.o uş ü
Özet (Çeviri)
Printed structures, in the form of a single printed antenna (printed dipole, patch,etc.) or an array of printed antennas on planar and cylindrical grounded dielectricslabs, are investigated. Full-wave solutions based on the hybrid method of mo-ments (MoM)/Green?s function technique in two different domains, the spectraland the spatial domains are used to analyze these types of geometries. Several nu-merical problems, encountered in the evaluation of both the spectral and spatialdomain integrals are addressed and solutions for these problems are presented.Among them the two important ones are: (1) The infinite double integrals whichappear in the asymptotic parts of the spectral domain MoM impedance matrixand the MoM excitation vector elements for planar grounded dielectric slabs areevaluated in closed-form in this thesis, resulting an improved efficiency and accu-racy for the rigorous investigation of printed antennas. (2) In the space domainMoM solution of printed structures on planar grounded dielectric slabs, an ac-curate way of treating the singularity problem of the self-term and overlappingterms as well as the MoM excitation vector is presented along with a way to halvethe order of space domain integrals by employing a proper change of variablesand analytical evaluation of one of the integrals for each double integral.Finally two different studies which use these improved methods are presentedin order to asses their accuracy and efficiency: (1) Investigation of scan blindnessphenomenon for finite phased arrays of printed dipoles on material coated electri-cally large circular cylinders, and its comparison with the same type of arrays onplanar platforms. In this study effects on the scan blindness mechanism of sev-eral array and supporting structure parameters, including curvature effects, arediscussed. (2) A discrete Fourier transform (DFT) based acceleration algorithmis used in conjunction with the generalized forward backward method (GFBM)ivvto reduce the computational complexity and memory storage requirements of theaforementioned full-wave solution method for the fast analysis of electrically largefinite phased arrays of microstrip patches. As a result both the computationalcomplexity and memory storage requirements are reduced to O(N) (of order N),where N is the number of unknowns.