Feedback fluid queues with multiple thresholds
Çok eşikli geribeslemeli akışkan kuyruk sistemleri
- Tez No: 180673
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAİL AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Markov akışkan kuyruk sistemleri, çok eşikli geribeslemeli akışkankuyruk sistemleri, ikinci derece akışkan kuyruk sistemleri, Brownian hareketi, Markov fluid queues, fluid queues with multiple thresholds, second order fluidqueues, Brownian motion
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Ayrık sıra sistemlerinde paket veya iş olarak erişen iş yükü, akışkan kuyruk sistemlerinde sıvıakışı gibi erişir. Bu akışın hızı bir sürekli zaman Markov zinciri tarafından belirlenir. Kabaca,akışkan kuyruk sistemleri birinci ve ikinci derece olmak üzere iki gruba ayrılır. İkinci dereceakışkan kuyruk sistemleri içerik işlemine eklenmiş olan Brownian hareketi sayesinde değişintiiçerdiği halde, birinci derece akışkan kuyruk sistemlerinde akışkan hızı yalnızca Markovzinciri tarafından belirlenir ve değişinti içermez. Her iki sistem de tek veya çok rejimli(eşlenik olarak çok eşikli) olabilir. Farklı rejimlerde farklı akışkan hızları ve geçiş matrislerinesahip olabildikleri halde tek bir rejim içerisinde bu değerler sabittir. Tez içerisinde birinciderece çok eşikli geribeslemeli akışkan kuyruk sistemlerinin kararlı zaman dağılımfonksiyonları çözümünü itici eşik ve sıfır akışkan hızına izin vererek genelleştirdik. İkinciolarak, ikinci derece çok eşikli geribeslemeli akışkan kuyruk sistemlerinin çözümünde hemgeçici hem de kararlı zaman analizindeki sınır şartlarını tamamladık. Son olarak çok eşikligeribeslemeli akışkan kuyruk sistemleri teorisini Markov modüleli ayrık kuyruk sistemi ilemodellenmiş bir UMTS içerisinde MPEG video aktarım sisteminin performans başarımına biryaklaşım olarak uygulayarak; durum sayısı fazlalığı yüzünden sayısal sonuç alınamayan ayrıkmodele yaklaşık sonuçlar elde ettik.
Özet (Çeviri)
Unlike discrete or continuous time queuing systems fed with point processes, workload influid queues arrives at the system as a fluid flow rather than jobs or packets. The rate of thefluid flow is governed by a continuous time Markov chain in Markov fluid queues. In firstorder fluid queues, rates are deterministically determined by a background Markov chainwhereas in second order fluid queues, a Brownian motion is additionally inserted to the queuecontent process. Each of those queues can either accommodate a single regime or multipleregimes (equivalently multiple thresholds) in which the rates and the infinitesimal generatormight be different in different regimes but they should be fixed within a single regime. In thisthesis, we first generalize the existing solution of first order feedback fluid queues withmultiple thresholds for the steady state distribution function of queue occupancy by alsoallowing the existence of repulsive type boundaries and states with zero rates. Secondly, wecomplete the boundary conditions for not only the transient but also the steady state solutionof second order feedback fluid queues with multiple thresholds. Finally, we apply the theoryof feedback fluid queues with multiple thresholds as an effective approximation to theMarkov modulated discrete time queueing model that arises in the performance evaluation ofan adaptive MPEG video streaming system in UMTS environment. By doing so, we eliminatethe state space explosion problem that arises in the original discrete model.