Bezelyede ekim sıklıklarının verim parametreleri üzerine etkisi
- Tez No: 180682
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bezelye, Ekim Zamanı, Sıra Üzeri Mesafe, KorelasyonKatsayısı, Path Analizi, Faktör Analizi, Step-Wise Regresyon Analizi, Pea, sowing date, row to row spacing, correlations, path analysis, factor analysis and step-wise regression analysis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bezelyede verim ve verim parametreleri arasındaki ilişkileri ve verim üzerineetkilerin saptanması amacıyla yapılan bu çalışmada iki farklı bezelye çeşidi(Endavor ve Bolero), iki ekim zamanı (güz ve bahar) ve üç farklı sıra üzeri mesafe(5-10-15) kullanılmıştır. Deneme, tesadüf blokları deneme deseninde ve dörttekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada verim parametreleri varyans analizi,basit korelasyon katsayıları, path analizi, faktör analizi ve step-wise regresyonanalizi modelleri ile değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Two dry pea (Pisum sativum L.) cultivars (Endavor and Bolero), two differentsowing dates (fall and spring) and three different row to row spacing (5, 10 and 15)were used in this study to determine the relationships between yield components andthe effects of yield components on yield. Field experiments were arranged inRandomized Complete Block Design with four replicates. The yield components andtheir effects on yield were evaluated by using correlation coefficients, path analysis,factor analysis and step-wise regression analysis.