Bazı klinik bakterilerdeki beta-laktamazların jel elektroforetik analizi
Gel electrophoretic analysis of beta-lactamases of some clinical bacterial isolates
  1. Tez No: 180729
  2. Yazar: SELDA KETEN BEDİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CUMHUR ÇÖKMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: beta-laktamaz, E. coli, Klebsiella spp, antibiyotik dirençliliği, beta-lactamase, E. coli, Klebsiella spp, antibiotic resistance
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBAZI KLİNİK BAKTERİLERDEKİ BETA-LAKTAMAZLARIN JELELEKTROFORETİK ANALİZİSelda KETEN BEDİRAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Cumhur ÇÖKMÜŞBu çalışmada, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi BakteriyolojiLaboratuvarı'ndan sağlanan 19 adet Escherichia coli, 9 adet Klebsiella spp. izolatıkullanıldı. Bu izolatların tamamı laboratuvarda uygulanan rutin antibiyogram testlerindepenisilin grubu antibiyotiklere orta derecede dirençli ve dirençli olan izolatlar arasındanseçildi. Kültür ortamında, hücre ekstraktında ve poliakrilamid jel üzerinde beta-laktamazenzim aktivitesi belirlendi. İncelenen izolatlardan 18 adet E. coli ve 7 adet Klebsiella spp.izolatının beta-laktamaz inhibitörü olan klavulanik asit ve beta-laktam antibiyotiği içerendiskler ile yapılan antibiyogram sonucu klavulanik asitle inhibe olan beta-laktamaza sahipoldukları belirlendi. Sonikasyonla ekstrakte edilen beta-laktamaz aktivitesi Native-Poliakrilamid Jel Elektroforez ile belirlendi ve 3 adet E. coli ve 3 adet Klebsiella spp.'dakibeta laktamazların gruba özgül olarak farklı elektroforetik mobiliteye sahip olduklarıgörüldü.2006, 42 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisGEL ELECTROPHORETIC ANALYSIS OF BETA-LACTAMASES OF SOMECLINICAL BACTERIAL ISOLATESSELDA KETEN BEDİRAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDeparment of BiologySupervisor: Prof. Dr. Cumhur ÇÖKMÜŞIn this study, 19 isolates of Escherichia coli and 9 isolates of Klebsiella spp. obtained fromBacteriology Laboratory of Ibn-i Sina Hospital in Medical School of Ankara Universitywere studied. All isolates were selected as resistant or moderately-resistant to penicillin byantibiotic susceptibility test applied routinely in the laboratory. Activity of beta-lactamasewas detected in culture medium, cell extract and polyacrylamide gels. It has been shownthat the 18 isolates of E. coli and 7 isolates of Klebsiella spp. had beta-lactamase enzyme,inhibited by clavulanic acid, by using the clavulanic acid and beta lactam antibioticcontaining discs. The activity of beta-lactamase extracted by sonication was determined bynative-polyacrylamide gel electrophoresis, and 3 isolates of E. coli and 3 isolates ofKlebsiella spp. showed different enzymes having different electrophoretic mobilitiesspecific to group.2006, 42 pages