Karacadağ (Şanlıurfa/Diyarbakır)'ın bitki ekolojisi ve bitki sosyolojisi yönünden araştırılması
A phytoecological and phytosociological research on the Karacadağ (Şanlıurfa/Diyarbakır)
  1. Tez No: 180740
  2. Yazar: ÖMER FARUK KAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN KETENOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Karacadağ, Bitki Ekolojisi, Bitki Sosyolojisi, Şanlıurfa, Diyarbakıri, Karacadağ, Phytosociology, Phytoecology, Şanlıurfa, Diyarbakırii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZETDoktora TeziKARACADAĞ (ŞANLIURFA/DİYARBAKIR)'IN BİTKİ EKOLOJİSİ VE BİTKİSOSYOLOJİSİ YÖNÜNDEN ARAŞTIRILMASIÖmer Faruk KAYAAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Osman KETENOĞLUAraştırma alanı Karacadağ, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin merkezinde bulunmaktadır. Zohary (1973)'e göreGüneydoğu Anadolu Bölgesi, İran-Turan Floristik Bölgesi'nin Batı İran-Turan Floristik Altbölgesi'nde bulunanMezopotamya Provensi'nde yer almaktadır. Araştırma bölgesi yarı kurak, serin, yarı kurak kışı soğuk, yarı kurakkışı çok soğuk Akdeniz iklimlerinin etkisi altındadır.Araştırma alanında tür ve tür altı seviyede 315 takson tespit edilmiştir. Vejetasyon Braun-Blanquet (1932)metoduna göre araştırılmış olup, bilim dünyası için yeni 2 alyans ve 6 bitki birliği tespit edilmiştir.Birlikler ve bağlı oldukları üst birimler aşağıdaki gibidir:Orman VejetasyonuBirlik: Teucrio multicauli-Crataegetum aroniae ass.novaSınıf : Quercetea pubescentis (Oberd. 1948) Doing Kraft 1955Birlik: Nepeto trachionatae-Quercetum brantii ass. novaStep VejetasyonuSınıf : Astragalo-Brometea Quezel 1973Alyans : Astragalo erythrotaeni-Gundelion armatae all.novaBirlik: Scrophulario armenae-Astragaletum akardaghici ass.novaBirlik: Astragalo erythrotaeni-Gundelietum armatae ass.novaAlyans : Taneceto orientali-Astragalion gummiferae all.novaBirlik: Symphyto aintabici-Phlometum kurdicae ass.novaBirlik: Taneceto orientali-Astragaletum gummiferii ass.novaBirlik: Thymo glabrescenti-Phlometum armeniacae ass.novaKuru Dere VejetasyonuBirlik: Acantho dioscoridi-Viticetum agni-casti ass.nova2006, 147 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh. D. ThesisA PHYTOECOLOGICAL AND PHYTOSOCIOLOGICAL RESEARCH ON THEKARACADAĞ (ŞANLIURFA/DİYARBAKIR)Ömer Faruk KAYAAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDeparment of BiologySupervisor: Prof. Dr. Osman KETENOĞLUThe study area is located in the central part of South East Anatolia. According to Zohary (1973), South EastAnatolia is in the borders of Mesopotamia provens of west Irano-Turanian subregion of Irano-Turanian region.The study area is under the influences of semi arid and cool variants of mediterranean climate.315 taxa (inc. subsp. and var.) were determined in the study area. The vegetation of the area was studiedaccording to Braun-Blanquet approach and classified into 2 alliances and 8 associations. All alliances andassociations are new for science.Associations and their higher units are as follows:Forest VegetationAssociation: Teucrio multicauli-Crataegetum aroniae ass.novaClass : Quercetea pubescentis (Oberd. 1948) Doing Kraft 1955Association: Nepeto trachionatae-Quercetum brantii ass. novaSteppe VegetationClass : Astragalo-Brometea Quezel 1973Alliance : Astragalo erythrotaeni-Gundelion armatae all.novaAssociation: Scrophulario armenae-Astragaletum akardaghici ass.novaAssociation: Astragalo erythrotaeni-Gundelietum armatae ass.novaAlliance : Taneceto orientali-Astragalion gummiferae all.novaAssociation: Symphyto aintabici-Phlometum kurdicae ass.novaAssociation: Taneceto orientali-Astragaletum gummiferii ass.novaAssociation: Thymo glabrescenti-Phlometum armeniacae ass.novaDry Stream VegetationAssociation: Acantho dioscoridi-Viticetum agni-casti ass.nova2006, 147 pages