Mesocrıcetus brandtı (nehrıng, 1898) (mammalia:rodentia)'nin hibrit bireylerindeki kromozomal düzenlenmeler
Chromosomal arrangements of hybrid individuals of mesocricetus brandti (nehring, 1898) (mammalia: rodentia) intrapopulations
  1. Tez No: 180741
  2. Yazar: PINAR ÇAM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURİ YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Mesocricetus brandti, Türk Hamsteri, karyoloji
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİMESOCRICETUS BRANDTI (NEHRING, 1898) (MAMMALIA: RODENTIA)' NİNHİBRİT BİREYLERİNDEKİ KROMOZOMAL DÜZENLENMELERPınar ÇAMAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Nuri YİĞİTBu çalışmada, Anadolu'nun değişik yerlerinden (Şebinkarahisar, Bolkar Dağı, Aksaray,Ardahan, Van) ve İran- Zanjan bölgesinden elde edilmiş olan Mesocricetus brandti örneklerikullanıldı. Bu örneklerin, karyotip preperasyon tekniği kullanılarak, kromozom analizleriyapıldı. İncelenen tüm örneklerde, diploid kromozom sayısının, sabit bir şekilde 2n=42olduğu belirlendi. Kromozom kol sayılarında (NF) ise 82 ve 84 olmak üzere iki farklı formbelirlendi. NF değeri 84 olan İran-Zanjan örneğiyle, NF değeri 82 olan Bolkar örneğiçiftleştirilerek, erkek ve dişi hibrit bireyler elde edildi. Bu hibrit bireylerin kromozom analizisonucu NF değerleri 83 olarak belirlendi. Hibrit bireyin 20. otozomal kromozomununhomologlarının bir tanesinin akrosentrik, diğerinin ise metasentrik olduğu belirlendi. Buşekildeki kromozom düzenlenmesinde; akrosentrik kromozomun, NF değeri 82 olan erkekbireyden; metasentrik kromozomun ise, NF değeri 84 olan dişi bireyden geldiği saptandı.2006, 43 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisCHROMOSOMAL ARRANGEMENTS OF HYBRID INDIVIDUALS OFMESOCRICETUS BRANDTI (NEHRING, 1898) (MAMMALİA: RODENTIA)INTRAPOPULATIONSPınar ÇAMAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of BiologySupervisor : Prof. Dr. Nuri YİĞİTSpecimens of Mesocricetus brandti (Nehring,1898) collected from different area of Anatolia(Şebinkarahisar, Bolkar Dağı, Aksaray, Ardahan, Van) and Iran- Zanjan were examined basedon chromosomal arrangements. Diploid chromosome numbers of whole specimens weredetermined to be the same, being 2n=42. On the other hand fundamental arm number (NF) ofthese specimens had two forms; being NF=84 and NF=82. The hybrid individuals (both maleand female), obtained from interbreeding İran-Zanjan and Bolkar specimens, have 83fundamental arm number; namely, 20. autosomal chromosome of these hybrid specimenshave different homologous, one is metacentric and the other is acrosentric, was determined inthis study.2006, 43 pagesKey Words : Mesocricetus brandti, Turkish Hamster, karyology