Pusat dağı flora ve vejetasyonu(Silifke - Mersin - Türkiye)
Flora and vegetation of Pusat mountain(Silifke -Mersin - Türkiye)
- Tez No: 180747
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KETENOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Vejetasyon, Bitki Coğrafyası, Pusat dağı, Mersin, Akdeniz, Türkiye, Flora, Vegetation, Phytogeography, Pusat Mountain, Mersin, Mediterranean, Turkiye
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Araştırma alanı Akdeniz Bölgesinin Kuzey kesiminde Mersin İli Silifke ilçesi sınırlarında;Torosların eteğinde yer almaktadır. Bu çalışma bölgenin flora ve vejetasyonunun ortaya koyulmasıamacıyla gerçekleştirilmiştir.Araştırma bölgesi Bitki coğrafyası bakımından Mediterraneaen Floristik Bölgesinin İç kesimindeyer almaktadır. Bölge Akdeniz iklimi etkisi altındadır. Araştırma bölgesinden toplanan 326 bitkiörneğinin değerlendirilmesi sonucu 37 familyaya ait 101 Cins ve 151 tür ve tür altı takson tespitedilmiştir.Araştırma alanının vejetasyonu Braun-Blanquet (1932) metoduna göre araştırılmış olup 24örneklik alandan oluşan Quercus ithaburensis ssp. macrolepis-Juniperus excelsa Bitki grubutespit edilmiştir.Araştırma alanında en zengin familya Fabaceae ve en zengin cins ise Asteraceae familyasındanAnthemis sp. olarak belirlenmiştir.Alandan toplanan türlerin 8 tanesi endemik olup bunun bütün türlere oranı %5.29' dur. TürlerinFloristik bölgelere dağılımı ise şu şekildedir; İran-Turan ; % 13.90 Avrupa-Sibirya; %7.33, DoğuAkdeniz; % 19.86, Akdeniz; %6.62, Geniş Yayılışlı ve Bilinmeyen; %52.31' dir.2006, 85 sayfa
Özet (Çeviri)
The study area is situated with in the borders of Silifke district in Mersin city at the North part ofMediterranean region and at the foot of Taurus Mountains. In the study it was aimed to investigatethe flora and vegetation of the study area.Phytogeographycially this area belongs to inner Mediterranean subdivision of Mediterraneanphytogeographical region. 326 plant specimens were collected from the study area. As a result ofidentification of the collected specimens, 151 taxa at specific and sub-specific ranks have beendetermined from the area which belong to 37 families and 101 genera.Vegetation of the area was investigated according to B. Blanquet?s approach(1932)and a plantgroup Juniperus excelsa - Quercus ithaburensis subsp. macrolepis, was described. The richestfamily and genus of the research area were found as Fabaceae and Anthemis. 8 of collected plantspecies were endemic and its ratio to total is 5.3 %.The distribution of species according to phytogeographical regions is a follows: Irano-Turanien;13.90 %, Euro-Siberian; 7.33 %, East Mediterranean; 19.86 %, Mediterranean; 6.62 %,Widespread and onknown; 54.85 %.2006, 85 pages