Sivas ili Hafik ilçesi Pusat Barajı yapımından etkilenen nüfusun yeniden yerleştirilmesi ve uyum sorunlarının sosyal kültürel antropolojik açıdan incelenmesi
The resettlement of the population affected by the construction of the Pusat Dam, located in Hafik of Sivas city, and the exploration of this population's integration problems from social, cultural and anthropological views
  1. Tez No: 327523
  2. Yazar: İSMET TUNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKIN KONAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Anthropology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeniden Yerleşim, Uyum, Yer Değiştirme, Resettlement, Integration, Displacement
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Antropoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tez çalışmasında, Pusat Barajı yapımı nedeniyle sular altında kalan ve baraja yakın bir yere yeniden kurulan Pusat Köyü incelenmiştir. Araştırma yöntemi olarak derinlemesine görüşme, gözlem, sesli ve görüntülü belgeleme teknikleri ve istatistik analizleri kullanılmıştır.Eski Pusat Köyü'nde yaklaşık 80 hane sular altında kalmıştır. Pusat Baraj projesi nedeniyle toprakları ve yaşama alanları sular altında kalan köylüler devlet tarafından yeniden yerleşime tabi tutulmuşlardır. Yeni Pusat Köyü'nde 150 hane için yer tahsisi yapılmıştır. Araştırma evrenimiz sürekli köyde ikamet eden ve yeniden yerleşimin tüm safhalarını yaşayan 25 hane ile sınırlı tutulmuştur.Yeniden yerleştirme süreci boyunca köylüler ve resmi kurumlar arasında uyumsuzluğun neden olduğu bir takım sıkıntılar meydana gelmiştir. Öngörülenden daha uzun zaman alan yer tespiti ve yerleştirme aşaması köylülerde hoşnutsuzluk meydana getirmiştir.Hedef kitle, eski yerleşimin çok yakınına yerleştirildikleri için ?yeni bir çevreye uyum? sorunu yaşamamışlardır. Fakat yaşam biçimlerinde çok köklü değişimler meydana gelmiştir. Tarım arazilerini, bağ ve bahçelerini, hayvancılık uğraşlarını kaybettiklerinden dolayı eski yaşamlarına oranla daha fazla dışa bağımlı hale gelmişlerdir. Üreticilik vasıflarını kaybedip tüketici konumuna geçmişlerdir.Yeni Pusat Köyü'nde alt yapı çalışmaları tamamlanmıştır ve köy modern bir görünüme kavuşmuştur. Fakat yasal olarak yeni köy ilgili resmi kurumlar tarafından ilgili kanun maddeleri gereğince yerleşime uygun görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the Pusat village, flooded due to the dam construction and reestablished in the vicinity of the dam a while ago, has been examined. In-depth interviews, observation, audial/visual recordings and statistical analysis have been utilized as the preferred research methods.80 houses were flooded with dam water in the old Pusat village. The villagers whose fields and living space overflew with water have been resettled by the government. 150 new houses have been allocated for the new Pusat village. The population of the study comprises 25 households of the old Pusat village who have gone through all the phases of the resettlement process.The resettlement has dramatically created a few problems between the villagers and government agencies. The reality of resettlement and the longer-than-expected process made the villagers upset whereas they have not had any integration problems since they resettled in a close area to the old village. But their lifestyle appears to have changed to a great extent. The fields and gardens for cultivation and livestock production had to stop, making the villagers more dependent on external resources. They have simply become consumers while they used to be producers in the past.The infrastructure of the new village has been completed, and the village has gained a modern outlook. But the authorities do not think that the new village complies with the legal requirements for accommodation.