Azot ve kükürdün adaçayı (Salvia officinalis L.) bitkisinin herba verimi ve bazı kalite parametreleri üzerine etkisi
Effects of nitrogen and sulphur on herb yield and some quality parameters of sage (Salvia officinalis)
  1. Tez No: 180773
  2. Yazar: PINAR OKTAY KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Adaçayı (Salvia officinalis L.), azot, kükürt, herba verimi, uçucu yağoranı, kalite, Sage, nitrogen, sulphur, herb yield, essential oil ratio, quality
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada, azot ve kükürdün tıbbi adaçayı (Salvia officinalis L.) bitkisinin herba verimive bazı kalite parametreleri üzerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla Ankara Üniversitesi ZiraatFakültesi Toprak Bölümü Serasında bir saksı denemesi kurulmuştur.Çalışmada, azot 50, 75, 100 ve 125 ppm ve kükürdün 0, 20 ve 40 ppm düzeyleriuygulanmıştır. İki aylık bitki gelişiminin ardından bitkiler hasat edilmiştir. Toprağa artandüzeylerde uygulanan azotun adaçayının yeşil herba verimini, uçucu yağ oranını arttırdığıbuna karşın, drog herba verimi ve bitki boyu üzerine önemli bir etkisinin olmadığıbelirlenmiştir. Kükürt uygulamasında ise bitki boyu ve yeşil herba veriminin azaldığı bunakarşın uçucu yağ oranının arttığı ve drog herba verimi üzerine önemli etkisi olmadığıbelirlenmiştir. İncelenen parametrelerden sadece uçucu yağ oranında SxN interaksiyonuönemli olmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to determine the effect of nitrogen and sulphur on herb yieldand some quality parameters of the Salvia officinalis . For this purpose, a pot experiment wasconducted at the Department of Soil Science.In this study, 50, 75, 100 and 125 ppm nitrogen and 0, 20 and 40 ppm sulphur were applied.Some physical and chemical characterisitcs of the soil, used in this experiment, weredetermined. Plants were harvested after two moths growth period. It is observed that, on theone hand, the increasing application of nitrogen to the soil increased the green herba yield andthe rate of the essential oil, on the other hand, there was no significant effect on the drugherba yield and the height of the plant. It was determined that sulphur application decreasedthe height of the plant and green herba yield but the rate of essential oil increased and therewas no significant effect on the drug herba yield. It was seen that among the analyzedparameters there was SxN interaction only on the rate of eessential oil .