Ereğli-Ulukışla havzası Ulukışla formasyonunun (Ulukışla ve çevresi) petrol hazne kaya özellikleri
Oil reservoir rock properties of Ulukışla formation (Ulukışla and around region) in the Ereğli-Ulukışla basin
- Tez No: 180853
- Danışmanlar: PROF.DR. NURETTİN SONEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Petrol, hazne kaya, ada yayı, korelasyon, Ereğli-Ulukışla Havzası, Oil, reservoir rock, island arc, correlation, Ereğli - Ulukışla Basin
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziEREĞLİ-ULUKIŞLA HAVZASI ULUKIŞLA FORMASYON'UNUN(ULUKIŞLA VE ÇEVRESİ) PETROL HAZNE KAYA ÖZELLİKLERİAli İhsan DURSUNAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüJeoloji Mühendisliği BölümüDanışman: Prof. Dr. Nurettin SONELUlukışla Formasyonu, ülkemiz sedimanter havzalarından Ereğli-Ulukışla Havzası içinde yeralır. Geç Kretase-Erken Eosen yaşlı Ulukışla Formasyonu, volkanik ve volkanoklastikfasiyeslerden oluşmuştur. İçerisinde konglomeralar, pilov lavlar, masif lav akıntıları,volkanoklastik sedimanlar ve çok ince tabakalı kireçtaşları vardır. Ulukışla Formasyonujeolojik konumu itibariyle Çiftehan, Halkapınar, Hasangazi ve Güney formasyonları ile düşeyve yanal litolojik ilişki içerisindedir. Halkapınar ve Hasangazi formasyonlarında yapılankaynak kaya incelemeleri birimlerin petrol türetebileceğini göstermiştir. Bu birimlerle yanalgeçiş gösteren Ulukışla formasyonunun da göç eden hidrokarbona hazne kaya olarak hizmetedebileceği düşünülmüştür. Ulukışla formasyonundan alınan örnekler üzerindegerçekleştirilen petrografik çalışmalarda Ulukışla formasyonuna ait birimlerin volkanik(bazalt, andezit, trakit vb.) ve volkanosedimanter (breş ve aglomeralar) kayaçlardan oluştuğubelirlenmiştir. Ayrıca Ulukışla formasyonu içerisinde mafik bileşimli damar kayaçlarına da(diyabaz ve mikrogabro) rastlanmıştır. Ulukışla formasyonundan alınan örnekler üzerindegerçekleştirilen petrol hazne kaya analizlerinde gözeneklilik değerleri (% 0,33- % 17,65),geçirimlilik değerleri ise sıfır (k:0 md) çıkmıştır. Yapılan petrografik ve hazne kayaincelemeleri sonucunda Ulukışla formasyonunun petrol hazne kaya özelliği arz etmediğianlaşılmıştır. Ulukışla formasyonunu oluşturan volkanik ve volkanosedimanter birimlerin sıkdokulu ve geçirimsiz olmasından dolayı Halkapınar ve Hasangazi formasyonlarından göçeden hidrokarbonların Ulukışla formasyonunun sınırındaki stratigrafik kapanlardabirikebileceği düşünülmektedir.2006, 68 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisOIL RESERVOIR ROCK PROPERTIES OF ULUKIŞLA FORMATION (ULUKIŞLAAND AROUND REGION) IN THE EREĞLİ-ULUKIŞLA BASINAli İhsan DURSUNAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Geology EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Nurettin SONELThe Ulukışla Formation is placed on one of the sedimentary basins of Turkey, called asEreğli-Ulukışla Basin. Late Cretaceous-Early Eocene Ulukışla Formation is composed ofvolcanics and volcano-clastic facies. It contains pillow lavas, massive lava fluids, volcano-clastic sediments and very thin layered limestones. Because of its geological condition,Ulukışla Formation has vertical and lateral relationships with Çiftehan, Halkapınar, Hasangaziand Güney formations. Source rock explorations in Halkapınar and Hasangazi formationsshowed that these units can produce oil. Ulukışla formation including lateral transition withthese units, is thought to be as the host rock of migrated hydrocarbons. As a result ofpetrographic studies carried out on rock samples taken from Ulukışla Formation, it is obtainedthat the units belonging to Ulukışla formation are composed of volcanics (basalt, andesite,trachyte etc.) and volcano-sedimentary (breccia and aglomerates) rocks. İn addition to these,vein rocks with mafic composition (diabase and microgabbro) are also found in the Ulukışlaformation. From the analyses of samples taken from oil bearing host rock, porosity values arefound in the interval between ?0,33 %-17,65 %? and permeability values on the other handare found as zero (k:0 md). In conclusion, it is understood that Ulukışla formation does notreflect oil bearing host rock properties. Due to the impermeability and close fabric structure ofvolcanics and volcano-sedimantary units forming Ulukışla formation, it is thought thathydrocarbons migrating from Halkapınar and Hasangazi formation are gathered instratigraphical traps in the border of Ulukışla formation.2006, 68 pages