Haymana (İç Anadolu) dolaylarında çaldağ formasyonu-tuz-petrol ilişkilerinin incelenmesi
Investigation of Çaldağ formation-salt-petroleum relationships around Haymana, Central Anatolia
- Tez No: 180792
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Resif, tuz, petrol, tektonik, kapan, göç, Reef, salt, petroleum, tectonic, trap
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Haymana ve dolaylarında yüzeylenen Üst Kretase-Paleosen yaşlı Çaldağ formasyonu resifal karakteri verezervuar özellikleri ile Hayman-Tuzgölü-Polatlı Havzalarında petrol aramaları bakımından en önemlibirimdir.Havza çökelme şartlarına ve tektoniğine bağlı olarak resifal karakterden killi kireçtaşı fasiyesine kadar yanalfasiyes değişmeleri gösteren kireçtaşlarında, genelde KB-GD yönelimli tektonik hareketler rezervuarkarakterlerini etkilemektedir. Üst Kretase-Paleosen dönemindeki havza koşullarına göre Haymana vedolaylarında Çaldağ formasyonu çeşitli fasiyeslerde çökelmiştir.Çaldağ Tepe ve Erif'te Çaldağ formasyonu içinde yapılan ÖSK'lar havza evrimini açıklayıcı sonuçlarvermiştir. Çaldağ kesitinde Çaldağ formasyonunun yaşı Üst Kretase-Alt Paleosen, Erif kesitinde ise Alt-ÜstPaleosen olarak bulunmuştur. Bu yaş farklılığı Çaldağ mevkiinde formasyonun yükselmeden dolayıaşındığını, Erif'te ise havzanın çökmesine bağlı olarak daha derin ve killi seviyeleri içeren fasiyeslerinçökeldiğini ifade etmektedir. nce kesit ve laboratuvar incelemeleri rezervuar karakterlerinin Çaldağ kesitindedaha iyi olduğunu göstermektedir. Havza tektoniğine bağlı olarak gelişen KB-GD yönelimli çatlaklardabiriken ikincil kalsit çökelimleri yer yer kireçtaşlarındaki porozite ve permabilite gelişmelerini azaltmaktadır.Haymana-Tuzgölü havzalarında KB-GD gidişli tektonik hatlar, özellikle Tuzgölü havzasındaki tuzoluşuklarını etkilemektedir. Geç Miyosen tektoniği ile oluşan faylı ve kırık zonlar boyunca tuzlu eriyikler deKB' ya doğru hareket etmelidirler. Çaldağ formasyonu içerdiği iyi rezevuar özellikleriyle bölgede petrolkapanlayabilecek başlıca arama birimi olarak önemli yer tutmaktadır.2006, 76 sayfa
Özet (Çeviri)
The Upper Cretaceous-Paleocene reefoidal Çaldağ formation, with its reservoir properties, is a veryimportant exploration target in the Haymana-Salt Lake-Polatlı basins.Depending on the sedimantological and tectonics of the basin, in which limestones display lateralfacies changes from reefoidal characters to argillaceous limestones, the NW-SE tectonic movementinfluenced the reservoir characteristics in the Çaldağ formation. Different facies in the Çaldağformation were deposited during Upper Cretaceous-Paleocene period in relation with depositionalconditions in the basins. Measured sections in Çaldağ Hill and in Erif permitted to evaluate reservoirconditions in the study area. While Late Cretaceous-Early Paleocene carbonates occur in the ÇaldağHill section, Early-Late Paleocene limestones crop out in the Erif area. This difference of age indicateserosion or non deposition of limestones in Erif section in the uplifted Çaldağ Hill and also depositionof equivalent argillaceous facies in the subsided Erif area. Thin sections and laboratory analysisindicate better reservoir properties in the Çaldağ Hill section. Calcite deposition in NW-SE orientedfractures dimunishes porosity and permability in limestones. On the other hand, NW-SE tectonictrends influenced the salt development in the Salt Lake basin. Migration of salty fluids from the SaltLake to Haymana basin along NW-SE tectonic fractures can be expected. With its better reservoircharacteristics, the Çaldağ formation is the best exploration unit in Haymana and Salt Lake basins.2006, 76 pages