Bazı arpa çeşitlerinin arpa çizgili yaprak lekesi etmeni drechslera graminea (Rab.) Shoem.'ya karşı reaksiyonlarının belirlenmesi
Assesment of the reactions of some Turkish barley cultivars to drechslera graminea (Rab.) Shoem.'ya the causal agent of barley stripe
  1. Tez No: 180798
  2. Yazar: CANAN ULUS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ KARAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arpa, arpa çizgili yaprak lekesi, Drechslera graminea, Pyrenophora graminea, hastalıklara dayanıklılıki, Barley, barley stripe, Drechslera graminea, Pyrenophora graminea, disease resistanceii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Arpalarda Drechslera graminea'nın neden olduğu arpa çizgili yaprak lekesi hastalığınakarşı Türkiye'de yetiştirilen 15 arpa çeşidinin reaksiyonları sera koşullarında tespitedilmiştir. Ankara ili sınırları içerisinde 5 ayrı lokasyondan 5 izolat (A.Ü. ZiraatFakültesi Kampüsü, Ayaş, Haymana, Yenikent, Yenimahalle-TARM Patoloji BölümüDeneme Tarlası) toplanmıştır. Hastalık, tohumlara sandviç metoduyla inokuleedilmiştir. Çeşitlerin bu hastalığa karşı gösterdikleri reaksiyonlar arasında farklılıkgörüldüğü gibi, izolatların patojenisitesi arasında da farklılıklar belirlenmiştir.Kullanılan çeşitler arasında Yerçil ve Çumra 2001 çeşitleri 5 Drechslera gramineaizolatına karşı dayanıklı bulunurken, Erginel 90, Orza 96, Çetin 2000 ve Aydanhanımçeşitleri 3 izolatına hassas reaksiyon göstermiştir. İzolatlar arasında Dg3 izolatı envirülent izolat olarak belirlenirken, Dg4 ve Dg5 izolatları en düşük virülensliğe sahipizolatlar olarak bulunmuştur.2006, 36 sayfa
Özet (Çeviri)
Seedling reactions of 15 barley cultivars grown in Turkey were determined undergreenhouse conditions to five isolates of Drechslera graminea, the causal agent ofbarley stripe disease. Five isolates were collected from different parts of Ankaraprovince (Campus of the Faculty of Agriculture, Ankara University, Ayaş, Haymana,Yenikent, Yenimahalle, Central Research Institute for Field Crops Experimental Area).For inoculation, sandwich method was used. There were differences among thereactions of the cultivars to the isolates of the fungus. There were also pathogenicitydifferences among the isolates. The cultivars Çumra 2001 and Yerçil 147 were resistantto all five isolates. The cultivars Erginel 90, Orza 96, Çetin 2000 and Aydanhanım weresusceptible to three isolates of the fungus. Isolate Dg3 was the most virulent isolatewhereas isolates Dg4 and Dg5 were low in virulence.2006, 36 pages