Relationship of bodily communication with cognitive and personality variables
Bedensel iletişimle bilişsel değişkenler ve kişilik değişkenleri arasındaki ilişki
  1. Tez No: 180821
  2. Yazar: ULAŞ BAŞAR GEZGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞÜKRİYE RUHİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Süreç kalitesi, kalite öznitelikleri, bilgi sistemleri etkisi, yazılımkalite karakteristikleri, Process quality, quality attributes, Information Systems (IS) effects, software quality characteristic
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişsel Bilim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Süreç ölçüm çalışmalarının çoğu zaman ve maliyet tabanlı modeller ile ilişkilidir.Kalite diğer bir klasik görünüş olmasına rağmen, literatürde yaygın olarak kullanılansüreç kalitesini ölçen modeller bulunmamaktadır. Tez kapsamında, kalite hakkındatamamlayıcı bilgiler sağlamak amacıyla bir süreç kalite ölçüm modeliningeliştirilmesi seçilmiş ve süreç karakteristikleri ile ilgili çalışmalar araştırılmıştır.Buna ek olarak, süreç ile yazılım arasındaki benzerliklerden yararlanarak, yazılımkalite çalışmaları incelenmiştir. Yapılan araştırmalar ışığında, ISO/IEC 9126 YazılımÜrün Kalite Modeli temelinde bir model geliştirilmiştir. Model içerisinde, bazı kaliteöznitelikleri süreç karekteristiklerine göre yeniden tanımlanmıştır. Ayrıca, yalnızcasürece özgü yeni özniteliler geliştirilmiştir. Bir durum çalışması gerçekleştirilmiş vesonuçları uygulanabilirlik, anlaşılabilirlik ve uygunluk farklı bakış açılarına göretartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Most of the process measurement studies are related with time and cost basedmodels. Although quality is the other conventional aspect, there are no widely usedmodels for measuring the process quality in the literature. In order to providecomplementary information about the quality, a process quality measurement modelhas been chosen to be developed and the studies about process characteristics havebeen searched in the scope of the thesis. Moreover, by utilizing the similaritiesbetween process and software, the studies in software quality have been investigated.In the light of the researches, a model is built on the basis of ISO/IEC 9126 SoftwareProduct Quality Model. Some of the quality attributes are redefined in the modelaccording to the process characteristics. In addition, new attributes unique only to theprocess are developed. A case study is performed and its results discussed fromdifferent perspectives of applicability, understandability and suitability.