Analysis of electronic signature in Turkey from the legal and economic perspectives and the awareness level in the country
Elektronik imzanın hukuki ve ekonomik analizi ve Türkiye’deki bilinç düzeyi
  1. Tez No: 180822
  2. Yazar: GÖKHAN İSKENDER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALTAN KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Bilinç Düzeyi, Sayısal İmza, Elektronik İmza, Açık AnahtarAltyapısı, Elektronik İmzanın Bilinç Düzeyi Anketi, Awareness Level, Digital Signature, Electronic Signature, Public KeyInfrastructure, Survey on the Awareness Level of Electronic Signature
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
İletişim teknolojilerinin her biri türü için olduğu gibi elektronik imzauygulanmasında da verimli sonuçlar elde edebilmenin en iyi yolu söz konusuuygulamayı hukuki ve ekonomik sisteme iyi entegre etmek ve toplumdaki bilinçdüzeyini arttırmaktır. Bu tez çalışması elektronik imzanın Türkiye için hukuki veekonomik analizlerini gerçekleştirmekte ve toplumun bilinç düzeyini ölçmektedir.Tezde yapılan yapılan analizler, yasal altyapı Avrupa Birliği ile uyumlu olmasınarağmen elektronik imzanın Türkiye'de henüz hukuki olarak yerleşmediğini,ekonomik olarak getirisi yüksek olmasına rağmen uygulamada pahalı olduğunu vebu çalışmada 20 soruluk bir testle ölçülen toplumdaki bilinç düzeyinin de çokyüksek olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
As in the case of other information technologies, the best way of obtaining efficientresults from electronic signature application is integrating it to the legal andeconomic systems and increasing the awareness level of technology in the society.This thesis performs the legal and economic analyses of electronic signature inTurkey and measures the awareness level in the society. The analyses performed inthe thesis show that electronic signature is not legally established in Turkey eventhe legal base is harmonious with European Union and it is expensive in practiceeven though its economic rate of return is high and the awareness level in thesociety which is measured in this study with a 20 questions test is not very high.