Technological characteristics of a brick masonry structure and their relationship with the structural behaviour
Bir tuğla örgü yapının teknolojik özellikleri ve bunların yapısal davranışla ilişkileri
- Tez No: 180832
- Danışmanlar: PROF.DR. EMİNE CANER SALTIK, Y.DOÇ.DR. AHMET TÜRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeometri, İnşaat Mühendisliği, Archaeometry, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tarihi yapı, tuğla örgü, kubbe, sonlu elemanlar yöntemivii, Historic structure, brick masonry, dome, finite element methodv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZBİR TUĞLA ÖRGÜ YAPININ TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ VEBUNLARIN YAPISAL DAVRANIŞLA İLİŞKİLERİAktaş, Yasemin DidemYüksek Lisans, Arkeometri BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Emine N. Caner-SaltıkOrtak Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Ahmet TürerEylül 2006, 108 sayfaBu çalışmanın amacı bir tarihi yapıdaki yapı malzemelerinin fiziksel ve mekaniközelliklerinin yapısal duruma etkisini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda,Konya'da bir 13. yüzyıl anıtı olan Tahir ile Zühre Mescidi'nin kubbe ve Türküçgenlerini içeren tuğla örgü üst yapısı seçilmiştir. Çalışma, yığma yapıyı oluşturanözgün tuğla ve harcın fiziksel özelliklerinin (birim hacim ağırlığı, gözeneklilik, suemme kapasitesi), mekanik özelliklerinin (esneklik modülü, basınç dayanımı)dayanıklılık ve puzolanlık özelliklerinin belirlenmesi için yapılan analizlerle ilebaşlamıştır. Daha sonra elde edilen bu veriler, yapının kubbe kısmının, bir yapısalanaliz programı olan SAP 2000 yoluyla oluşturulmuş bilgisayar modelindemalzeme bilgisi olarak kullanılmıştır. Modelleme aşamasında sonlu elemanlaryöntemi ile malzemenin doğrusal olmayan davranışı ve heterojenliğindenkaynaklanan karmaşıklığı, pratik sınırlar dahilinde göz önünde bulundurulmuştur.Model önce, ölü yük, rüzgar yükü, kar yükü ve sıcaklık yükü ile deprem yükü vebunların uygun kombinasyoları altında incelenmiştir. Ayrıca, kısmen yıkılan üstviyapının çimento ile tamamlanması ve üst yapının çimento ile kaplanması gibi farklıyanlış restorasyon müdahalelerini ifade etmek üzere geliştirilen bir seri gerçeğeuygun senaryo ile analizlere devam edilmiştir. Bu analizler düzgün ve kısmi yayılısıcaklık yükleri altında incelenmiştir. Bu analizlerde, çimento ve yığma malzemearasındaki malzeme uyuşmazlığı sebebiyle oluşan bağ eksikliği, malzemeler arasınarijit bağlantılar tanımlanarak gözetilmiştir.Sonuçlar yapının, ölü yük, rüzgar yükü, kar yükü ve sıcaklık yükü ile bunlarınuygun kombinasyoları şeklinde tanımlanan normal servis koşulları altında güvenliolduğunu kanıtlamıştır. Yapının deprem yükü altında da güvenli olduğu sonucunavarılmıştır. Uygun olmayan restorasyon müdahalelerini simule etmek için yürütülenanalizlerden birkaçı, bu durumda orjinal yapıda oluşacak yapısal hasarı da açıkçagöstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTECHNOLOGICAL CHARACTERISTICS OF A BRICK MASONRYSTRUCTURE AND THEIR RELATIONSHIP WITH THE STRUCTURALBEHAVIOURAktaş, Yasemin DidemM.S., Department of ArchaeometrySupervisor: Prof. Dr. Emine N. Caner-SaltıkCo-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet TürerSeptember 2006, 108 pagesThe aim of this study is to investigate the physical and mechanical properties ofconstruction materials in relation with the structural behaviour of a historicstructure. Within this framework, the brick masonry superstructure of Tahir ileZühre Mescidi, a XIIIth century Seljuk monument in Konya was selected as the casestudy. The study started with the determination of the basic physical (bulk density,effective porosity, water absorption capacity), mechanical (modulus of elasticity,uniaxial compressive strength), durability and pozzolanic properties of originalbrick and mortar by laboratory analysis. The obtained data was utilized as materialinformation at the modelling of superstructure, by means of structural analysissoftware, SAP2000. At the modelling stage, finite element method was used and thecomplexity of masonry in terms of nonlinearity and heterogeneity was taken intoaccount within practical limits. The constructed model was investigated under deadload, wind load, snow load, temperature load and earthquake load and their possiblecombinations. Structural investigation was continued with two scenariosivrepresenting possible wrong restoration interventions i.e. completion of the partiallycollapsed superstructure with concrete and the concrete coating over superstructure.These cases were investigated under uniform and randomly distributed temperatureloads.The results approved the safety of the superstructure under normal serviceconditions, defined as the appropriate combinations of dead load, snow load, windload and temperature load. The structure appeared to be safe under the earthquakeload too. The analyses carried out to simulate the inappropriate restoration worksdemonstrated the structural damage formations at the original structure.