Evaluation of products through the concept of national design: A case study on art decor magazine
Ürünlerin ulusal tasarım kavramı üzerinden değerlendirilmesi: Art decor dergisi üzerine bir vaka çalışması
  1. Tez No: 180833
  2. Yazar: HARUN KAYGAN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. AREN EMRE KURTGÖZÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Industrial and Industrial Engineering, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Ürün değerlendirmesi, Endüstriyel tasarım, İyi tasarım, Ulusal kültür, Türk tasarımıv, Product evaluation, Industrial design, Good design, National culture, Turkishdesigniv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma 'ulusal tasarım' kavramının ürünlerin ve bu ürünlerin tasarımcılarınındeğerlendirilmesinde kullanılış biçimlerini, Türkiye'de endüstriyel tasarım alanı ve bu alandason dönemde oldukça etkili olan tasarım magazini Art+Decor örneği üzerindenincelemektedir. Bu amaçla 'değerlendirme' kavramı, ürüne anlam yüklenmesinde veendüstriyel tasarım alanındaki pozisyon ve statü mücadelelerinde bir araç olarak analizedildikten sonra, bu şekilde tanımlanmış bir değerlendirme işlevinde 'milliyet' kavramınınrolü incelenmiştir. Son olarak, bir vaka çalışması dahilinde, Art+Decor magazininde 2003 ve2005 yılları arasında yayımlanmış metinlerde 'Türk tasarımı' kavramının ürün vetasarımcıların değerlendirilmesinde kullanılışı analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the ways in which the concept of 'national design' informs evaluationof products and their designers, through the example of the field of industrial design inTurkey and the recently influential design magazine Art+Decor. For this purpose, first of all,'evaluation' is analyzed as a means in which meanings are imposed on products, and as atool in struggles for positions and status within the field of industrial design. Then, the roleof 'nationality' in such a function of evaluation is investigated. Finally, a case study isprovided, in which the employment of the concept of 'Turkish design' in evaluation ofproducts and designers is analyzed within the texts published in Art+Decor magazinebetween 2003 and 2005.