Quantifying risk management process in a software organization
Sayısallaştırılmış risk yönetimi sürecinin bir yazılım şirketine uygulanması
  1. Tez No: 180835
  2. Yazar: CENKLER YAKIN
  3. Danışmanlar: PROF. ÖMER SAATÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sayısallaştırılmış risk yönetimi, yazılım risk yönetimi, riskönceliklendirme metodu, risk eşik değerivii, Quantifying risk management, software risk management, riskprioritization method, risk thresholdv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
ÖZSAYISALLAŞTIRILMIŞ RİSK YÖNETİMİ SÜRECİNİN BİR YAZILIMŞİRKETİNE UYGULANMASIYakın, CenklerYüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer SAATÇİOĞLUNisan 2006, 200 sayfaBu çalışma, sayısallaştırılmış bir risk yönetimi süreci sunulmasını ve bu sürecin biryazılım şirketi için önlenen risk maddeleri, kapsanan risk değerleri, maliyetler vekapsanan ortalama risk değerleri açısından uygulamalarını değerlendirmektir.Risk yönetimi; riskleri belirleyebilmek, hangi risklerin önemli olduğuna kararverebilmek ve bu risklerle uğraşmak için stratejilerin uygulanmasını sağlamak içinproaktif karar ve faaliyetlerin alınmasını sağlayacak disiplinin ve ortamınkurulmasını tanımlamaktır. Risk yönetimi, tüm iş sektörlerinde kullanılabilir.Literatürde risk yönetimi için kaynaklar vardır. Bazıları sözel, bazılarıysa sayısal riskyönetimi içindir. Fakat, literatürde sayısallaştırılmış bir risk yönetimi sürecinin biryazılım şirketinde uygulanma çalışması hakkında fazla kaynak yoktur.Bu husus hakkında bilgi sağlayabilmek için, bu çalışma literatüre sayısallaştırılmışbir risk yönetimi sistemi sunar, ve sayısallaştırılmış risk yönetimi politikalarını biryazılım şirketinin verilerini baz alarak önlenen risk maddeleri, kapsanan riskdeğerleri, maliyetler ve kapsanan ortalama risk değerleri açısından belirlenen kararparametrelerine ve profillere göre analiz ederek kıyaslar. Bu çalışmanın sonunda,veri kümesinin analizlerine göre her bir profil için uygun sayısallaştırılmış riskyönetimi politikaları önerilir.vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACTQUANTIFYING RISK MANAGEMENT PROCESS IN A SOFTWAREORGANIZATIONYakın, CenklerM.S., Department of Industrial EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Ömer SAATÇİOĞLUApril 2006, 200 pagesThis study presents a quantifying risk management process and its application on asoftware organization in terms of risk items mitigated, exposures covered, costs, andexpected exposures covered.Risk management is defined as setting forth a discipline and environment ofproactive decisions and actions to assess continuously what can go wrong (risks), todetermine what risks are important to deal with, and to implement strategies to dealwith those risks. Risk management can be applied in all of the business areas. In theliterature, there are sources for risk management. Some of them are qualitative, andsome of them are quantitative. However, there is no much source about theapplication study of a quantifying risk management process on a softwareorganization.In order to obtain insight about this issue, this study presents a quantifying riskmanagement system to the literature and also compares the quantifying riskmanagement policies on the data set of a software organization by finding out andanalyzing their performance with respect to designated decision parameters andpreference profiles for risk items mitigated, exposures covered, costs, and expectedexposures covered. At the end of this study, suitable quantifying risk managementivpolicies for each profile are recommended by considering the analysis of the data setas base.