Multi-view video coding via dense depth field
Sık derinlik haritası ile çok-görüntülü video kodlaması
  1. Tez No: 180834
  2. Yazar: BURAK OĞUZ ÖZKALAYCI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYDIN ALATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cok-gürüntülü Video Kodlama, Sık Derinlik Kestirimi, Yeniş o u uuGürüntü Yaratımı, Markov Rasgele Alanlar, Yargı Yayılımı.ou uvii, Multi-view Video Coding, Dense Depth Estimation, Novel View Gen-eration, Markov Random Field, Belief Propagation.v
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
üOZ˙˙ ˙ ˙ üü üü ˙SIK DERINLIK HARITASI ILE COK-GORUNTULU VIDEO KODLAMASIşüOzkalaycı, Burak OğuzgYüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bülümüu u g ou uTez Yüneticisi: Assoc. Prof. A. Aydın AlatanoEylül 2006, 104 sayfa.uGelişmekte olan 3-B uygulamalar ve gürüntüleme teknolojileri, beraberinde yeni ne-s ou usil şoklu ortam verilerinin iletimi problemlerini gündeme getirmektedir.c u Bu alan-daki güncel şalşmalardan biri de hızla standartlaşma yolunda ilerleyen Cok-gürüntülüu cs s ş o u uuVideo Kodlamasıdır (CVK). Bu tezde geometri temelli bir CVK yaklaşımı ünerilmiş,ş ş s o ssıkıştırma performansı aşısından incelenmiştir. Bu amaşla, tüm şalışma birbiri uzerines c s c ucs üdayalı uş temel bülüme ayrılmıştır. Bu adımlardan ilkinde, tam kalibre edilmiş şoklu-üc ou s scgürüntü kümesinden, bir gürüntüye ait sık derinlik haritasının tahminidir. Kalibrasyonou u u ou ubilgisi ve sahnenin derinlik aşısından pürüzsüzlü˜u varsayımı kullanılarak, sık eşlenikc u u u ugü sbulma problemi Markov Rasgele Alanlar (MRA) şeklinde modellenmiş ve Yargı Yayılımıs s˙(YY) metodu ile şüzülmüştür. Ikinci bülümde, kestirilen sık derinlik haritalarınınco u us u ouda yardımıyla, sahnenin her hangi başka bir gürüntüsü elde edilmiştir. Bu amaşlas ou uu s cürtük alanlarla uyumlu bir boşluk doldurmanın ardından bir 3-B e˜riltme algoritmasıou s güuuygulanmıştır. Ortük alanların neden oldu˜u sorunların azaltılması amacıyla iki farklıs ggürüntüden elde edilen yeni gürüntülerin kaynaştırılmasına dayalı yeni üzgün bir araou u ou u s ougürüntü bulma metodu geliştirilmiştir. Son bülümde ise, şoklu gürüntüler arasındakiou u s s ou c ou uviuzamsal fazlalık bilginin arındırılması amacıyla sık derinlik kestirimi ve yeni ara gürüntüou uüyaratımı metotlarını kullanan H.264 temelli bir CVK yüntemi ünerilmiştir. Onerilenş o o syüntemin performansı, tüm gürüntülerin ayrı ayrı kodlanması ve MPEG standardı ol-o u ou uması beklenen CVK ünerisi ile karşılaştırılmıştır. Benzetim sonuşları CVK'da gelenekselş o ss s c şhareket kestirimi tekniklerinin yanında, üzellikle belirli uygulamalarda, 3-B geometrikoyaklaşımların da kullanılmasının faydalı olaca˜ını güstermiştir.s g o s
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMULTI-VIEW VIDEO CODING VIA DENSE DEPTH FIELDüOzkalaycı, Burak OğuzgM.S., Department of Electrical and Electronics EngineeringSupervisor: Assoc. Prof. A. Aydın AlatanSeptember 2006, 104 pages.Emerging 3-D applications and 3-D display technologies raise some transmission prob-lems of the next-generation multimedia data. Multi-view Video Coding (MVC) is oneof the challenging topics in this area, that is on its road for standardization via ISOMPEG. In this thesis, a 3-D geometry-based MVC approach is proposed and analyzedin terms of its compression performance. For this purpose, the overall study is parti-tioned into three preceding parts. The first step is dense depth estimation of a viewfrom a fully calibrated multi-view set. The calibration information and smoothnessassumptions are utilized for determining dense correspondences via a Markov RandomField (MRF) model, which is solved by Belief Propagation (BP) method. In the secondpart, the estimated dense depth maps are utilized for generating (predicting) arbitrary(other camera) views of a scene, that is known as novel view generation. A 3-D warpingalgorithm, which is followed by an occlusion-compatible hole-filling process, is imple-mented for this aim. In order to suppress the occlusion artifacts, an intermediate novelview generation method, which fuses two novel views generated from different sourceviews, is developed. Finally, for the last part, dense depth estimation and intermediateivnovel view generation tools are utilized in the proposed H.264-based MVC scheme forthe removal of the spatial redundancies between different views. The performance ofthe proposed approach is compared against the simulcast coding and a recent MVCproposal, which is expected to be the standard recommendation for MPEG in the nearfuture. These results show that the geometric approaches in MVC can still be utilized,especially in certain 3-D applications, in addition to conventional temporal motioncompensation techniques, although the rate-distortion performances of geometry-freeapproaches are quite superior.