Carbothermic production of hexagonal boron nitride
Karbotermik yöntemle hekzagonal bor nitrür üretimi
- Tez No: 180841
- Danışmanlar: PROF.DR. NACİ SEVİNÇ SEVİNÇ, PROF.DR. YAVUZ TOPKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hekzagonal bor nitrür, bor karbür, karbotermik oluşum, kalsiyum karbonat, bakır nitrat, katalizörvii, Hexagonal boron nitride, boron carbide, carbothermic formation, calcium carbonate, cupric nitrate, catalystv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZKARBOTERMİK YÖNTEMLE HEKZAGONAL BOR NİTRÜR ÜRETİMİÇamurlu, Hasan ErdemDoktora, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Naci SevinçOrtak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yavuz A. TopkayaKasım 2006, 124 sayfaBor oksitin nitrojen atmosferinde 1500oC'de karbotermik indirgenmesi ileheksagonal bor nitrür oluşumu incelenmiştir. Reaksiyon ürünleri X-ışını kırınımıve kimyasal analize tabi tutulmuş ve tarama elektron mikroskobu ile incelenmiştir.Hekzagonal bor nitrür oluşumunun tamamlanmadığı durumlarda reaksiyonürünlerinde bor karbürün de bulunduğu görülmüştür. Bu çalışmanın amaçlarındanbirisi karbotermik yöntemle hekzagonal bor nitrür üretiminde bor karbürünrolünün incelenmesidir. Bu maksatla bor karbürün hekzagonal bor nitrüredönüşüm reaksiyonu incelenmiştir. Bu deneylerde kullanılan bor karbür, bornitrürle aynı şartlarda fakat argon atmosferinde üretilmiştir. Bor nitrürün borkarbür-bor oksit karışımlarından oluşumunun aktif karbon-bor oksitkarışımlarından oluşumundan daha yavaş olduğu bulunmuştur. Bor karbürün, bornitrürün karbotermik yöntemle üretimi sırasında gerekli bir ara ürün olmadığınakarar verilmiştir.viBazı katkı malzemelerinin bor nitrür oluşumunu katalitik olarak etkilediğibilinmektedir. Bu çalışmanın ikinci amacı bazı toprak alkali metal oksitlerinin vekarbonatlarının, bazı geçiş metali oksitlerinin ve bakır nitratın katalitik etkisininincelenmesidir. B2O3+C karışımına ağırlıkça %10 CaCO3 eklemenin bor nitrürüartırmada ve bor karbür miktarını azaltmada optimum değer olduğu vereaksiyonun 2 saatte tamamlandığı bulunmuştur. Kalsiyum karbonatın bornitrürün oluşum hızını ve tane boyunu arttırıcı etkisinin olduğu görülmüştür.Kalsiyum karbonatla birlikte bakır nitrat eklenmesi tane boyunu daha fazlaarttırmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCARBOTHERMIC PRODUCTION OF HEXAGONAL BORON NITRIDEÇamurlu, Hasan ErdemPh.D., Department of Metallurgical and Materials EngineeringSupervisor : Prof. Dr. Naci SevinçCo-Supervisor: Prof. Dr. Yavuz A. TopkayaNovember 2006, 124 pagesFormation of hexagonal boron nitride (h-BN) by carbothermic reduction of B2O3under nitrogen atmosphere at 1500oC was investigated. Reaction products weresubjected to powder X-ray diffraction analysis, chemical analysis and wereexamined by SEM. B4C was found to exist in the reaction products of theexperiments in which h-BN formation was not complete. One of the aims of thisstudy was to investigate the role of B4C in the carbothermic production of h-BN.For this purpose, conversion reaction of B4C into h-BN was studied. B4C used inthese experiments was produced in the same conditions that h-BN was formed,but under argon atmosphere. It was found that formation of h-BN from B4C-B2O3mixtures was slower than activated C-B2O3 mixtures. It was concluded that B4Cis not a necessary intermediate product in the carbothermic production of h-BN.Some additives are known to catalytically affect the h-BN formation. The secondaim of this study was to examine the catalytic effect of some alkaline earth metaloxides and carbonates, some transition metal oxides and cupric nitrate. It wasivfound that addition of 10wt% CaCO3 into the B2O3+C mixture was optimum forincreasing the rate and yield of h-BN formation and decreasing the B4C amount inthe products and that the reaction was complete in 2 hours. CaCO3 was observedto be effective in increasing the rate and grain size of the formed h-BN. Additionof cupric nitrate together with CaCO3 provided a further increase in the size of theh-BN grains.