A wavelength selectable WDM source using a fiber sagnac loop filter
Fiber sagnac döngü filtresi kullanan dalgaboyu seçilebilir WDM üreteç
  1. Tez No: 180845
  2. Yazar: ÖZGÜR ERGÜL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RÜYAL ERGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: WDM üreteçler, fiber Sagnac filtre, fiber lazerler, dalgaboyuseçilebilen lazerler, WDM sources, fiber Sagnac filter, fiber lasers, wavelength selectablelasers
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZF BER SAGNAC DÖNGÜ F LTRES KULLANAN DALGABOYUSEÇ LEB L R WDM ÜRETEÇERGÜL, ÖzgürY. Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi : Prof. Dr. Rüyal ERGÜLEylül 2006, 74 sayfanternet'in geniş çevrelerce kabulünden bugüne veri iletiminin hızlanmasıyönündeki talep sürekli artmaktadır. Bu talebi karşılamak için optik haberleşmesistemleri Dalgaboyu Bölmeli Çoklama (Wavelength Division Multiplexing -WDM) yöntemi kullanarak tek bir fiber kablo üzerinden birden fazla dalgaboyundaveri göndermektedir. Bu tür sistemlerin en önemli bileşenlerinden biri de birdenfazla dalgaboyunda çalışabilen lazer üreteçlerdir. Bu tezde birden fazladalgaboyunda çalışabilen bir lazer üreteç önerilmektedir. Fiber Sagnac döngüfiltresi kullanılarak birden fazla dalgaboyunda tepe noktalari olan bir frekans şeklielde edilmektedir. Daha sonra dalgaboyu ayarlanabilen bir Fiber Bragg Dizgisi ileistenilen kanal seçilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA WAVELENGHT-SELECTABLE WDM SOURCE USING A FIBERSAGNAC LOOP FILTERERGÜL, ÖzgürM.S., Department of Electrical and Electronics EngineeringSupervisor : Prof. Dr. Rüyal ERGÜLSeptember 2006, 74 pagesThe demand for faster data transmission has been increasing since the wideacceptance of the Internet. To meet this ever increasing demand, opticalcommunication systems use Wavelength Division Multiplexing (WDM) to transportmore information per fiber by utilizing multiple wavelength channels. Multi-wavelength laser sources are one of the most important components of such WDMsystems. In this thesis a multi-wavelength laser source is proposed. A fiber Sagnacloop filter is used to produce a grid pattern with peaks at a certain set ofwavelengths. Then any desired channel is chosen from the grid by using anadjustable Fiber Bragg Grating.