Modified acrylic hydrogels as controlled release systems
Kontrollu salım sistemleri olarak modifiye edilmiş akrilik hidrojeller
  1. Tez No: 180848
  2. Yazar: FATMA ESRA PINARDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN HASIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojel, plazma yüzey modifikasyonu, poli(akrilamid-ko-akrilik asit), kontrollu salım, Hydrogel, plasma surface modification, poly(acrylamide-co- acrylic acid), controlled release
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, kontrollu salım sistemi olarak N,N-metilen bisakrilamid çapraz bağlayıcı veamonyum persülfat başlatıcı eşliğinde pH-duyarlı poli(akrilamid-ko-akrilik asit) hidrojellerisentezlenmiştir. Bir set hidrojel hazırlandığı şekilde kullanılmıştır. Bir set hidrojelreaksiyon ortamına sodyum klorür eklenmesi ve polimerleşme reaksiyonutamamlandıktan sonra uzaklaştırılması ile gözenekli olarak hazırlanmıştır. ki set hidrojel13farklı deşarj güçlerinde argon-plazma ile modifiye edilerek hazırlanmıştır. Hidrojeller C-NMR, XPS, SEM, ATR-FTIR, ESR, dengede şişme derecesi (EDS) ve değme açısı ölçümleriile incelenmiştir. Hazırlanan hidrojeller model antibiyotik, siprofloksasin-HCl (CPFX), ileyüklenmiş ve CPFX'nin hidrojel matrislerden in-vitro salımı değişen pH değerlerine sahiptampon çözeltilerde incelenmiştir. CPFX salım hızını etkileyen iki ana faktör vardır; biriCPFX'nin pH'ya bağlı çözünürlüğü, diğeri de hidrojellerin EDS değerleridir. Gözeneklihidrojellerde kontrol örneği ile kıyaslandığında ilaç yükleme kapasitesi ve CPFX salım hızıyüksek ve CPFX çözünürlüğü salım kinetiğinde başlıca etken olarak gözlenmiştir. Plazmauygulaması asidik ortamda salımı yavaşlatıcı etki yapmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, pH-sensitive poly(acrylamide-co-acrylic acid) hydrogels were synthesizedas controlled release systems in the presence of N,N-methylene bisacrylamide ascrosslinker and ammonium persulfate as initiator. A set of hydrogels were used in theform they were prepared. One set of hydrogels were prepared as porous networks byincorporating sodium chloride into the reaction medium and then leaching of it after thecompletion of polymerization reaction. Two sets of hydrogels were modified by argon-13plasma at different discharge powers. Hydrogels were characterized by C-NMR, XPS,SEM, ATR-FTIR, ESR as well as equilibrium degree of swelling (EDS) and contact anglemeasurements. Prepared hydrogels were loaded with a model antibiotic, ciprofloxacin-HCl(CPFX), and in-vitro release of CPFX from hydrogel matrices were examined in buffersolutions of varying pH values. There are two factors determining the release rates ofCPFX; one is the pH-dependent solubility of CPFX and the other is EDS of the hydrogelsamples. For porous samples drug loading and release rates were higher when comparedto the control samples and CPFX solubility dominated over release kinetics. Plasmatreatment resulted in prolonged release rates in acidic medium.