Permanent magnet design and image reconstruction algorithm for magnetic resonance imaging in inhomogeneous magnetic fields
Heterojen manyetik alanlarda manyetik rezonans görüntüleme için kalıcı mıknatıs tasarımı ve görüntü oluşturma tekniği geliştirilmesi
  1. Tez No: 180847
  2. Yazar: HÜSEYİN YİĞİTLER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MURAT EYÜBOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Manyetik Rezonans Görüntüleme, Heterojen Manyetik AlanlardaMRG, Kalıcı Mıknatıs Şekil Eniyilemesi, MRG benzetimi, Görüntü Oluşturma, Magnetic Resonance Imaging, MRI in Inhomogeneous Magnetic Fields, Permanent Magnet Shape Optimization, MRI Simulator, Image Reconstruction
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
HETEROJEN MANYET K ALANLARDA MANYET KREZONANS GÖRÜNTÜLEME Ç N KALICI MIKNATISTASARIMI VE GÖRÜNTÜ OLUŞTURMA TEKN ĞGEL ŞT R LMESY Ğ TLER, HüseyinYüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik MühendisliğiTez Yöneticisi: Prof. Dr. B. Murat EyüboğluEylül 2006, 170 sayfaSon zamanlarda, biyomedikal uygulamalarında manyetik alan kaynağı olarak kalıcımıknatıs kullanımı artmıştır. Ancak, manyetik rezonans görüntülemede (MRG) kalıcımıknatıs kullanımı, mıknatısların heterojen manyetik alanlarından dolayı sınırlıdır.Bu tezde, kalıcı mıknatısların şekil ve geometri eniyilemesi yapılmıştır. Elde edilenşekil ve geometrideki mıknatısların birden fazlasının uzaydaki yerleşimleri deeniyilenerek uzayın belli bir bölgesinde istenilen manyetik alan dağılımı eldeedilmiştir. Ancak, elde edilen manyetik alan dağılımı klinik MRG sistemlerindekullanılan görüntü oluşturma teknikleri için uygun değildir. Bu nedenle, heterojenmanyetik alanlarda MRG için görüntü oluşturma tekniği geliştirilmiştir. Bununlaberaber, herhangi bir görüntü oluşturma tekniği sinyal bilgisini gerektirdiğinden,heterojen manyetik alanlarda MRG benzetimi de yine bu tezde yapılmıştır. Eldeedilen sonuçlar, bu tezde geliştirilen kuramların doğru olduğunu göstermektedir.Dolayısıyla, ileride, geliştirilen kalıcı mıknatısları manyetik alan kaynağı olarakkullanan MRG sistemleri geliştirilebilecektir.
Özet (Çeviri)
PERMANENT MAGNET DESIGN AND IMAGERECONSTRUCTION TECHNIQUE FOR MAGNETICRESONANCE IMAGING IN INHOMOGENEOUS MAGNETICFIELDSY Ğ TLER, HüseyinM. Sc., Department of Electrical and Electronics EngineeringSupervisor: Prof. Dr. B. Murat EyüboğluSeptember 2006, 170 pagesRecently, the use of permanent magnets as magnetic field sources in biomedical applicationshas become widespread. However, usage of permanent magnets in magnetic resonanceimaging (MRI) is limited due to their inhomogeneous magnetic field distributions. In thisthesis, shape and geometry optimization of a magnet is performed. Moreover, placement ofmore than one magnet is optimized to obtain desired magnetic field distribution in specificregion of space. However, obtained magnetic field distribution can not be used in theconventional MRI image reconstruction techniques. Consequently, an image reconstructiontechnique for MRI in inhomogeneous magnetic fields is developed. Apart from these, sinceany reconstruction technique requires signal data, an MRI simulator in inhomogeneousmagnetic fields is constructed as a part of this thesis. Obtained results show that the theorydeveloped in this thesis is valid. Consequently, new MRI devices that have permanentmagnets as magnetic field sources can be constructed in the future.