Hydrometallurgical extraction of nickel and cobalt from Çaldağ lateritic ore
Çaldağ lateritik cevherlerinden hidrometalurjik olarak nikel ve kobalt kazanımı
  1. Tez No: 180854
  2. Yazar: VEYSEL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ İHSAN AROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Lateritik cevherler, Kavurma, Sülfürik Asit Liçi, Kobalt ve Nikel, Lateritic Ores, Roasting, Sulphuric Acid Leaching, Cobalt, and Nickel
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZÇALDAĞ LATER T K CEVHERLER NDEN H DROMETALURJ KOLARAK N KEL VE KOBALT KAZANIMIÖzdemir, VeyselYüksek lisans, Maden Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Ali hsan ArolEylül 2006, 80 sayfaBu çalışmada, lateritik cevher yatağından alınan numunelerde nikel ve kobalt eldeetmek için atmosferik koşullarda sülfürik asit liçi ve iki aşamalı sülfatlama sonrası liçişlemlerine dayanan hidrometalurjik bir işlem uygulanmıştır. Bu çalışmada kullanılancevher Manisa ili Çaldağ lateritik yatağından temin edilmiştir. Bu cevherin metaliçeriği; % 2.1 Ni, % 0.12 Co, % 32.45 Fe, % 1.01 Mn, % 2.58 Cr, % 0.78 Mg ve %1.01 Al olarak tespit edilmiştir. Çaldağ lateritik yatağı rezervi ise 40 milyon tonolarak belirlenmiştir.Çalışmada önce atmosferik koşullarda sülfürik asit liçi uygulanmıştır. Burada liçsüresi, liç sıcaklığı, tane boyu, pülp yoğunluğu ve asit miktarı gibi değişikparametrelerin Ni ve Co kazanımındaki etkisi belirlenmiştir. 80oC liç sıcaklığında,cevher ağırlığının % 40 oranında sülfürik asit ilavesi ve 1/3 pülp yoğunluğu ileyapılan deney sonucu % 44.49 Ni ve % 53.03 Co kazanılmıştır; çözeltide 3.11 g/L Nive 0.12 g/L Co derişimi elde edilmiştir. Fakat sülfürik asit ile yapılan deneylerde eldeedilen bu sonuçlar verim açısından yetersiz bulunmuştur.ki aşamalı sülfatlayıcı kavurma ve su ile liç aşamalarından oluşan asitle muameleetme (pug)-kavurma-liç yönteminde kobalt, nikel ve demir gibi metaller, sülfatlarınınbozulma sıcaklıklarından yararlanılarak kazanılmaktadır. Bu yöntemde şuparametreler optimize edilmiştir: Asit miktarı, sülfatlama sıcaklığı, sülfatlama süresi,bozundurma sıcaklığı, bozundurma süresi, liç sıcaklığı, liç süresi, pülp yoğunluğu vesülfatlama öncesi cevherin nemlendirilmesi. Optimum koşullarda (sülfürik asit: %25,nem oranı: % 20, sülfatlama sıcaklığı: 450oC, sülfatlama süresi: 30 dakika,bozundurma sıcaklığı: 700oC, bozundurma süresi: 60 dakika, liç sıcaklığı: 70oC, liçsüresi: 30 dakika ve pülp yoğunluğu: %25) yapılan deneyde % 91.40 Co ve % 84.40Ni kazanılmış, elde edilen çözeltide 3.084 g/L Ni ve 0.185 g/L Co derişimi eldeedilmiştir. Elde edilen bu sonuçlar çözeltinin daha ileri rafinasyonu için yeterlibulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTHYDROMETALLURGICAL EXTRACTION OF NICKEL AND COBALTFROM ÇALDAĞ LATERITIC OREÖzdemir, VeyselM. Sc., Department of Mining EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Ali hsan ArolSeptember 2006, 80 pagesIn this study, an attempt has been made to hydrometallurgical extraction of cobaltand nickel by atmospheric pressure sulphuric acid leaching and a pug-roast-leachprocess using two stage roasting for lateritic ore. The ore used in the study wasobtained from Çaldağ Lateritic Ore, Manisa, Turkey. The metal contents of the oreare 2.1 % Ni, 0.12 % Co, 32.45 % Fe, 1.01 % Mn, 2.58 % Cr, 0.78 % Mg and 1.01% Al. The reserve of lateritic ore deposit is approximately 40 million tonnes.In the study, first sulphuric acid leaching was applied at atmospheric pressure forleaching the Çaldağ lateritic ore. The effect of various parameters, such as leachingtime, leaching temperature, particle size, pulp density and acid strength on Ni andCo extractions were determined. By leaching at 80oC for 40 wt % H2SO4 addition ofore, 1/3 pulp density, Ni and Co extractions were found 44.49 % and 53.03 %respectively, yielded a pregnant solution containing 3.11 g/L Ni and 0.12 g/L Co.But the result of atmospheric pressure sulphuric acid leaching was consideredinsufficient from the recovery point of view.In the pug-roast-leach process, which is consisted of a two stage roasting followedby water leaching, decomposition temperature differences of sulphates of cobalt,nickel and iron are exploited. In this process, amount of acid, sulphatization anddecomposition temperature, sulphatization and decomposition time, leachingtemperature and time, solid/liquid ratio, and the effect of water addition duringpugging were optimized. Under the optimized conditions (sulphuric acid: 25 wt %of ore; moisture: 20 wt % of ore; sulphatization temperature: 450oC; sulphatizationtime: 30 minutes; decomposition temperature: 700oC; decomposition time: 60minutes; leaching temperature: 70oC; leaching time: 30 minutes and solid-liquidratio: 1/4 by weight), Co and Ni extractions were found 91.4 and 84.4 percent,respectively. A pregnant solution containing 3.084 g/L Ni and 0.185 g/L Co wasobtained. These results were considered sufficient for the leaching of lateritic nickelores.