An investigation of agricultural use potential of wastewater sludges in turkey with respect to heavy metals and pathogens
Türkiyedeki atıksu çamurlarının tarımda kullanım potansiyelinin ağır metaller ve patojenler açısından incelenmesi
- Tez No: 180852
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK SANİN, PROF. DR. FİLİZ DİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: atıksu çamurları, tarımda kullanım, mikrodalga çürütme, ağır metal, patojen, sewage sludges, agricultural use, microwave digestion, heavy metals, pathogens
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Çamurun nihai bertarafında dünyada ve ülkemizde en sık kullanılan yöntemçamurun katı atık depolama sahalarına atılması şeklindedir. Ancak artan çamurmiktarları ve kısıtlı depolama sahaları bu yöntemi giderek geçersiz kılmaktadır.Çamurların tarımda kullanımı alternatif bertaraf yöntemlerindendir. Ancak buuygulama değerlendirilmesi gereken bazı riskleri ortaya çıkarır.Bu kapsamda insan ve çevre sağlığına olan olumsuz etkileri açısından çamurlarınağır metal ve patojen içeriğinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalışma,Türkiye'deki evsel atıksu arıtma tesislerinden ortaya çıkan çamurların tarımdagübre olarak kullanılabilirliğinin belirlenmesini hedeflemektedir. Tesislerinseçimi, atıksuya ve çamura uygulanan farklı arıtma teknolojilerinin varlığına göreyapılmıştır. Çamurlardaki ağır metal analizleri mikrodalga çürütücü sistem ile,patojen seviyeleri ise Standart Metot, ISO ve USA EPA tarafından verilenmetotlarla gerçekleştirilmiştir.Numune alımı ve analizlerden sonra elde edilen sonuçlara göre metalkonsantrasyonları Türkiye'deki Toprak Kirliliği Kontrolu Yönetmeliğindeoluşturulan sınır değerlerden düşüktür. Ancak Ankara ve Kayseri atıksu arıtmatesislerinden gelen çamur numunelerinde çinko ve nikel konsantrasyonlarıdikkatlice takip edilmelidir. Ankara, Kayseri ve Kemer atıksu arıtma tesislerindengelen çamurlardaki patojen seviyeleri USA EPA tarafından verilen Sınıf A veSınıf B fekal koliform sınır değerini sağlamamaktadır ancak zmir atıksu arıtmatesisinden gelen çamur numunleri bu sınırı sağlamaktadır. Ayrıca, Kayseriçamurlarındaki Salmonella seviyesi sınır değeri geçmektedir.
Özet (Çeviri)
Landfilling is the most common method that is used in the final disposal of sludgeall around the world as well as in Turkey. However increasing sludge quantitiesand limited landfilling areas make this method invalid. Use of sludge inagriculture presents a possible alternative for disposal. However, it also posessome risks to be evaluated.In this respect, it is important to identify heavy metal and pathogen content ofsewage sludges because of their adverse health effects. This study aims todetermine the heavy metal contents and pathogen levels of sludges from fourdifferent wastewater treatment plants of Turkey. The selection of plants was doneaccording to the different treatment technologies applied to wastewater and sludgein those plants. Heavy metal analysis of sludges was conducted by usingmicrowave assisted digestion procedure and pathogen levels were done bymethods from Standard Methods (SM), ISO and USA EPA.After sampling and analysis, the results show that all the related metalconcentrations are below the values that are set in the Soil Pollution ControlRegulation of Turkey. However in sludges from Ankara and Kayseri wastewatertreatment plants, Zinc and Nickel concentrations should be tracked carefully. Theresults related with pathogen levels in sludges show that dewatered sewagesamples taken from Ankara, Kayseri and Kemer wastewater treatment plants donot meet neither Class A nor Class B fecal coliform limits set by USA EPAhowever lime stabilized dewatered sludge from zmir wastewater treatment plantmeet the requirement. In addition, Salmonella levels in Kayseri dewatered sludgesexceed the limit value.