Microstructural and electrochemical characterization of Ti-6Al-4V eli alloy
Ti-6Al-4V eli alaşımının iç yapı ve elektrokimyasal karakterizasyonu
- Tez No: 180856
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİ AYDINOL, PROF. DR. ŞAKİR BOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ti-6Al-4V ELI, iç yapı, dönüşüm, elektrokimyasal davranış, Ringer çözeltisi.2, Ti-6Al-4V ELI, microstructure, transformation, electrochemicalbehavior, Ringer?s solution.2
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, Ti-6Al-4V ELI alaşımındaki iç yapı gelişimleri ve iç yapıylakorozyon davranışı arasındaki ilişki 37 ± 0.1 oC sıcaklıktaki Ringer çözeltisindeincelenmiştir. Öncelikle, farklı ısıl işlemler gerçekleştirilerek değişik iç yapılarelde edilmiştir. Bunlar, 1060oC'den fırında soğutma (FS) için Widmanstätten α,havada soğutma (HS) için örgü biçimli α, su verilmiş (SV) için martensit ve 10osaat 500, 600, 700, 800, 900 C'lerde yaşlandırılmış martensittir. İç yapıkarakterizasyonu SEM ve X-Ray Difraktometre teknikleri kullanılarak yapılmıştır.Son olarak da, sırasıyla açık devre potansiyeli ve anodik polarizasyon yöntemlerikullanılarak Ringer ve NaF eklenmiş Ringer çözeltisinde korozyon testleritamamlanmıştır.Sonuçlar göstermiştir ki, yaşlandırma işlemi sırasında martensit fazındanvanadyum elementinin çıkışı ve vanadyumun titanyum atomları ile yerdeğiştirmesiyle de birim hücre hacmindeki artış bulunmuştur. İç yapı genelinde,alaşım elementi dağılımı göz önünde bulundurulduğunda, denge korozyonkoşullarında, pasif film oluşumu FS numunesinde HS ve SV numunelerinden dahaiyidir. Ama anodik polarizasyon sırasında, yaşlandırılmış numunelerde filminçözünmeye karşı gösterdiği kararlılık yüksek Cl- iyonu içeren ortamlarda daha1fazladır. Görülmektedir ki, pasif film altında yer alan alaşım elementi dağılımınınpasif film oluşumu ve kararlılığı üzerinde etkisi olabilmektedir. Bununla birlikte,çözeltiye 0.2M NaF eklenmesiyle ortaya çıkan F- iyonlarının zararlı etkilerindendolayı, denge dışı koşullarda pasif film oluşturma eğilimindeki düşüş gözeçarpmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the evolution of structure and the relationship betweenmicrostructure and corrosion behavior of the Ti-6Al-4V ELI (Extra LowInterstitial) alloy was investigated in Ringer?s solution at 37 ± 0.1 oC. Initially,different heat treatments were performed in order to obtain several microstructureswhich were; Widmanstätten α for furnace cooling (FC), basket-weave α for aircooling (AC), martensite (α') for water quenching (WQ) from 1060 oC, and agedmartensite for ten hours at 500, 600, 700, 800, 900 oC. The microstructuralcharacterizations were done by using SEM and X-ray Diffraction technique.Finally, the corrosion tests were accomplished in Ringer?s solution and NaF addedRinger?s solution by using open circuit potential and anodic polarizationtechniques, respectively.The results showed that vanadium element removal from martensite phase andunit cell volume increase were detected during aging due to the replacement ofvanadium with titanium atoms. According to the alloying element distribution1throughout the microstructure, the passive film formation due to equilibriumcorrosion conditions was better in FC specimen than AC and WQ specimens. Butduring anodic polarization, the stability of the film in high Cl- ion concentrationmedium was more resistant to dissolution for WQ and aged specimens. As aresult, the alloying element distribution underneath the passive film seemed tohave an important role on the film formation and its stability. However, in non-equilibrium conditions, the passive film formation tendency due to the addition ofNaF at 0.2M decreased because of the detrimental effects of F- ions.