Spray rolling of rapidly solidified Al-Fe-V-Si alloy
Hızlı katılaşmış Al-Fe-V-Si alaşımının püskürtme haddelenmesi
- Tez No: 180855
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ KALKANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: AlFeVSi alaşımı, püskürtme haddeleme yöntemi, hızlıkatılaşma, püskürtme döküm, AlFeVSi alloy, spray rolling method, rapid solidification, spraydeposition
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZHIZLI KATILAŞMIŞ Al-Fe-V-Si ALAŞIMININ PÜSKÜRTMEHADDELENMESÖZYURDA, Halit AkınYüksek Lisans, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali KALKANLIMayıs 2006, 78 sayfaBu çalışmada hızlı katılaşmış düz şerit halinde AlFeVSi alaşımı ürünününüretilmesini hedefleyen deneysel bir püskürtme haddeleme düzeneğitasarlanmaktadır. Hızlı katılaşma toz metalürjisi (HKT/M) yöntemleriyle üretilenAlFeVSi alaşımları ağırlıkla uçak ve otomotiv endüstrisinde yüksek sıcaklıktakiuygulamalarda kullanılırlar. Bu çalışmada HKT/M yöntemi olarak püskürtmebiriktirme kullanılmıştır. Püskürtme biriktirme yöntemi, yüksek sıcaklıklardaki güç,termal kararlılık, kırılma tokluğu, korozyon dayancı gibi mekanik özelliklerekatkıda bulunduğu bilinen ince silisid tanecikleri ve intermetaliklerin içyapıdagözlenmesini sağlayan yüksek soğuma hızlarına ulaşılabildiği için istenmiştir.Püskürtme biriktirmenin bir damlacık yoğunlaştırma yöntemi olmasından dolayı sonüründe gözeneklilik beklenmektedir. Bu çalışmada, püskürtme biriktirme sürecinitakiben bir sıcak çift haddeleme aşamasından oluşan püskürtme haddeleme süreci,tasarım aşamalarından elde edilen numunelerin SEM, XRD, çekme, üç nokta bükmeve sertlik değerlendirmelerinden elde edilen sonuçların yorumlanması iletasarlanacak ve geliştirilecektir. Bu çalışmada tanımlanan özgün intermetallic fazlarıV3Si ve V2Mg3Al18 `dir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSPRAY ROLLING OF RAPIDLY SOLIDIFIED Al-Fe-V-Si ALLOYÖZYURDA, Halit AkınM.Sc. Department of Metallurgical and Materials EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Ali KALKANLIMay 2006, 78 pagesIn this study an experimental spray-rolling set-up is designed in order to producerapidly solidified Al-Fe-V-Si flat product. Al-Fe-V-Si alloys produced by rapidsolidification powder metallurgy (RSP/M) methods are mostly used in hightemperature applications in aerospace and automotive industries. The RSP/Mtechnique used is spray deposition, which is desirable because of the high coolingrates achieved, as a result fine silicide dispersoids and intermetallics are observed inthe microstructure which are known to contribute to the mechanical properties i.e.high strength at elevated temperatures, thermal stability, fracture toughness,corrosion resistance. Since spray deposition is a droplet consolidation process aconsiderable amount of porosity is expected in the final product. In this work, sprayrolling process, which consists of spray deposition and subsequent hot twin-rollingstage, is designed and developed by interpreting the results obtained from SEM,XRD, tensile, three point bending and hardness tests of the specimens formed inseveral design stages. Two original intermetallic phases characterized in this studyare V3Si and V2Mg3Al18 .