Optimization of conditions in sulfuric acid leaching of turkish chromite concentrates
Türk kromit konsantrelerinin sülfürik asit ile liçi işleminin optimizasyonu
- Tez No: 180857
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET GEVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kromit konsantresi, sülfürik asit liçi, üç değerlikli krom, altıdeğerlikli krom.1, Chromite concentrate, sulfuric acid leaching, trivalent chromium, hexavalent chromium.1
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
TÜRK KROMİT KONSANTRELERİNİNSÜLFÜRİK ASİT İLE LİÇİ İŞLEMİNİN OPTİMİZASYONUUstaoğlu, EmreÖZETBu tez çalışmasında, ülkemizin Kayseri-Pınarbaşı bölgesinden elde edilenyüksek tenörlü kromit konsantreleri, krom cevherlerinin liçi işlemindeki optimumkoşulların araştırılması amacıyla sülfürik asit ile reaksiyona sokulmuştur.Endüstride, halen konvansiyonel krom üretim metotları geçerliliğinikorumaktadır. Üretimdeki temel proses, soda ergitme ve eriyiği sodyum dikromatgibi kimyasal bileşikler halinde çözeltiye alma kademelerini kapsar. Üretimsırasında, üç ve altı değerlikli kromun sahip olduğu önem büyüktür. Üç değerliklikrom, krom cevheri ya da kromit zararlı etkileri yoktur. Ancak, altı değerlikli krominsanlara ve çevreye karşı toksik ve korozif etkiler göstermektedir. Bahsedilenkonvansiyonel metotta elde edilen temel ürünler ise altı değerlikli krom bileşikleriniiçermektedir. Bu çalışmada, üç değerlikli krom liç çözeltisi içerisinde kalmış ve altıdeğerlikli forma dönüşmemiştir. Liç sonucunda elde edilen ürün krom(III) sülfattır.Perklorik asitin bulunmadığı ortamda, 175 ºC, 6 saat ve ağırlıkça % 84,6sülfürik asit kullanılan koşullarda elde edilen maksimum krom verimi % 94,1'dir.Perklorik asit kullanımı söz konusu olduğunda ise, 175 ºC, 2 saat, ağırlıkça % 84,6sülfürik asit içeren çözelti kullanılması ve perklorik asit / kromit oranının ½ olarakbelirlendiği koşullarda maksimum krom verimi % 98,7 olarak bulunmuştur. Budeğer, aynı zamanda, tüm deneyler boyunca elde edilen en yüksek verim değeridir.Ayrıca, analiz edilen örneklerin hiçbirinde analizler sırasında altı değerlikli kromarastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
OPTIMIZATION OF CONDITIONS IN SULFURIC ACID LEACHING OFTURKISH CHROMITE CONCENTRATESUstaoğlu, EmreABSTRACTIn this thesis work, a high grade chromite concentrate obtained fromPınarbaşı, Kayseri region of Turkey was reacted with sulfuric acid solution todetermine the optimum conditions of leaching of chromite ores.Conventional methods for producing chromium are still valid in industry. Themain process in production includes soda melting and taking it into solution in theform of chemical compounds such as sodium dichromate. Three and six valencestates of chromium have importance in production. Trivalent chromium, chrome oreor chromite have no harmful effects. However, compounds of hexavalent chromiumshow toxic, irritating and corrosive action to people and environment. In thementioned conventional method, main products consist of hexavalent chromiumcompounds. In this study, only trivalent chromium remained in the leach solutionand did not change to hexavalent state. Obtained product after leaching waschromium(III) sulfate.The maximum extraction of chromium in the absence of perchloric acid was94.1 % under the conditions of 175 ºC, 6 hours and 84.6 wt % sulfuric acid.The maximum extraction of chromium in the presence of perchloric acid was 98.7 %under the conditions of 175 ºC, 2 hours, 84.6 wt % sulfuric acid and ½ perchloricacid / chromite ratio. The latter one was also the highest recovery value obtainedduring the experiments. Moreover, in none of the analyzed samples, appreciableamounts of hexavalent chromium was found during analyses.