Fatigue crack growth behaviour of AA6013 aluminum alloy at different aging conditions
Farklı yaşlandırma koşullarında AA6013 aluminyum alaşımının yorulma çatlağı ilerleme davranışı
  1. Tez No: 180858
  2. Yazar: AZİZ EGEMEN VARLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RIZA GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yorulma çatlağı ilerleme hızı, kompak çekme, çatlakuzunluğu, gerilme yoğunluğu genişliği, AA6013, yaşlanma, Fatigue crack growth rate, compact tension, crack length, stressintensity range, AA6013, aging
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZFARKLI YAŞLANDIRMA KOŞULLARINDA AA6013 ALUMİNYUMALAŞIMININ YORULMA ÇATLAĞI İLERLEME DAVRANIŞIVARLI, Aziz EgemenYüksek Lisans, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZHaziran 2006, 84 sayfaAA6013 aluminyum alaşımında farklı yaşlandırma ısıl işlemlerinin, yorulmaçatlağı ilerleme davranışına olan etkisi incelenmiştir. L-T ve T-L doğrultularındaK(Ç) (kompak çekme) numuneleri hazırlanmış ve bunlara yorulma çatlağıilerleme hızı testleri yapılmıştır. Numuneler temin edildiği T651 halinde, 538ºC'de 90 dakika çözelti ısıl işlemi yapılmış, suya verilmiş ve 96 saat odasıcaklığında doğal olarak yaşlandırılmış T42 durumunda ve T42 işlemi üzerine245 ºC'de 12 saat yaşlandırılmış durumdadır. Isıl işlemlerden sonra tüm koşullariçin sertlik ve iletkenlik ölçümleri yapılmıştır.Yorulma çatlağı ilerleme testleri ilk temin edildiği ısıl işlem durumu olan T651,T42 ve 245 ºC'de yaşlandırılmış numunelere, laboratuvar ortamında gerilim oranıR=0.1'de ve 1 Hz frekansında sinüzodyal yük dalgasında gerçekleştirilmiştir. Enyüksek yorulma çatlağı ilerleme direnci T651 durumunda T-L yönünde ve 245ºC'de 12 saat yaşlandırılmış durumda L-T durumunda gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTFATIGUE CRACK GROWTH BEHAVIOUR OF AA6013 ALUMINUMALLOY AT DIFFERENT AGING CONDITIONSVARLI, Aziz EgemenM.S., Department of Metallurgical and Materials EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZAugust 2006, 84 pagesThe effect of different aging treatments on fatigue crack growth behavior ofAA6013 aluminum alloy was investigated. C(T) (Compact Tension) specimenswere prepared in L-T and T-L direction for fatigue crack growth tests. Sampleswere in T651 as received, T42 which is solution heat treated at 538 ºC for 90minutes, water quenched and aged in room temperature for 96 hours, and onegroup of samples were overaged at 245 ºC for 12 hours after T42 condition wasachieved. Hardness and conductivity measurements were achieved for allconditions after the heat treatments.Fatigue crack growth tests were performed at as received condition T651, T42 and245 ºC aged samples in laboratory air with sinusoidal loading of stress ratio R=0.1and at a frequency of 1 Hz. The highest fatigue crack growth resistance isobserved for T651 T-L and 245 ºC overaged L-T condition.