Channel phase and data estimation in slowly fading frequency nonselective channels
Yavaş sönümlenen frekans seçici olmayan kanallarda kanal fazı ve data tahmini
  1. Tez No: 180860
  2. Yazar: ENGİN ZEYDAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KERİM DEMİRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kanal fazı tahmini, çok yollu sönümleme, Viterbi algoritması, Kafes diyagramı, Channel Phase Estimation, multipath fading, Viterbi Algorithm, Trellisdiagram
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZYAVAŞ SÖNÜMLENEN FREKANS SEÇ C OLMAYANKANALLARDA KANAL FAZI VE DATA TAHM NZEYDAN, EnginYüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Kerim DEM RBAŞAğustos 2006, 110 sayfaEvreuyumlu alıcılarda, gönderilen bilginin doğru alınabilmesi için gönderilensinyaldeki çok yollu sönümlü kanalın etkisinin tahmin edilmesi gerekmektedir. Butez çalışmasında, yavaş sönümlenen, frekans seçici olmayan kanallarda gönderilensıralı verilerden kanal fazı ve veri tahmini problemleri incelenmiştir. Gönderilen birdizi üzerinde kanal fazı tahmini ve minimum sembol hata olasılığı kıstasına göretasarlanmış en uygun MAP sembol alıcılarda veri tahmini incelenmiştir.Kanal fazı tahmini için, kanal fazı belli bir aralık içinde nicemlendirildi, kafesdiyagramı oluşturuldu ve faz geçişi ve gözlem modelleri kullanılarak Viterbiçözümleme algoritması uygulandı. Çift dik sinyaller ve Çift Fazlı Değişim Anahtarısinyalleri için en uygun evreuyumlu ve evreuyumsuz detektörler elde edildi vegönderilen bir dizideki semboller MAP sembol alıcılarda tespit edildi. Simülasyonsonuçları faz tahminli alıcının performansının en uygun evreuyumlu ve evreuyumsuzalıcıların performansının arasında olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCHANNEL PHASE AND DATA ESTIMATION INSLOWLY FADING FREQUENCY NONSELECTIVECHANNELSZEYDAN, EnginM.S., Department of Electrical and Electronics EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Kerim DEM RBAŞAugust 2006, 110 pagesIn coherent receivers, the effect of the multipath fading channel on the transmittedsignal must be estimated to recover the transmitted data. In this thesis, the channelphase and data estimation problems are investigated in a transmitted data sequencewhen the channel is modeled as slowly fading, frequency non-selective channel.Channel phase estimation in a transmitted data sequence is investigated and dataestimation is obtained in a symbol-by-symbol MAP receiver that is designed forminimum symbol error probability criterion.The channel phase is quantized in an interval of interest, the trellis diagram isconstructed and Viterbi decoding algorithm is applied that uses the phase transitionand observation models for channel phase estimation. The optimum coherent andnoncoherent detectors for binary orthogonal and PSK signals are derived and themodulated signals in a sequence are detected in symbol-by-symbol MAP receivers.Simulation results have shown that the performance of the receiver with phaseestimation is between the performance of the optimum coherent and noncoherentreceiver.