An adaptive simulated annealing method for assembly line balancing and a case study
Montaj hattı dengeleme için bir uyarlanabilir tavlama benzetimi metodu ve bir örnek çalışma
  1. Tez No: 180861
  2. Yazar: HÜSEYİN GÜDEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEDEF MERAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Montaj Hattı Dengeleme, Çok-Modelli Hat, Çok-Amaç, Modern-Sezgiseller, Uyarlanabilir Tavlama Benzetimi, Assembly Line Balancing, Multi-Model Line, Multi-Objective, Meta-Heuristics, Adaptive Simulated Annealingiv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
ÖZMONTAJ HATTI DENGELEMESİ İÇİN BİR UYARLANABİLİRTAVLAMA BENZETİMİ YÖNTEMİ VE BİR ÖRNEK ÇALIŞMAGüden, HüseyinYüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Sedef MeralAğustos 2006, 195 sayfaMontaj hattı dengeleme problemi en çok çalışılan NP-Zorproblemlerden biridir. NP-Zorluk, özellikle büyük boyutlu problemlerde, en iyiçözüm yerine iyi bir çözümü araştırmamıza neden olur. Modern-sezgiselalgoritmalar büyük boyutlu ve kombinatoryal problemlere iyi çözümler bulmakamacıyla geliştirilmiş yöntemlerdir. Bu çalışmada, bir şirketin çok-amaçlı çok-modelli montaj hattı dengeleme problemini çözmek amaçlanmıştır. Birmodern-sezgisel algoritma geliştirilmiş ve deterministik montaj hattıdengeleme problemlerini çözmek üzere sunulmuştur. Geliştirilen algoritmaliteratürdeki test problemleri ve şirketteki gerçek hayat problemi kullanılaraktest edilmiştir. Sonuçlar analiz edilmiş ve umut verici bulunmuşlardır ve firmaiçin bir çözüm önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAN ADAPTIVE SIMULATED ANNEALING METHOD FORASSEMBLY LINE BALANCING AND A CASE STUDYGüden, HüseyinM.Sc., Department of Industrial EngineeringSupervisor: Asst. Prof. Dr. Sedef MeralAugust 2006, 195 pagesAssembly line balancing problem is one of the most studied NP-Hardproblems. NP-Hardness leads us to search for a good solution instead of theoptimal solution especially for the big-size problems. Meta-heuristicalgorithms are the search methods which are developed to find good solutionsto the big-size and combinatorial problems. In this study, it is aimed at solvingthe multi-objective multi-model assembly line balancing problem of acompany. A meta-heuristic algorithm is developed to solve the deterministicassembly line balancing problems. The algorithm developed is tested using thetest problems in the literature and the the real life problem of the company aswell. The results are analyzed and found to be promising and a solution isproposed for the firm.