Removal of baseline wandering from the electrocardiogram
Elektrokardiyografi sinyalinden temel çizgi kaymalarının kaldırılması
  1. Tez No: 180865
  2. Yazar: VOLKAN TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEŞİM SERİNAĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Temel çizgi kayması, Eksen kayması gürültüsü, EKG gürültüsü, Electrocardiography, Baseline wandering noise, ECG noise
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
EKG cihazı ile vücut yüzeyine takılan elektrotlar kullanılarak, vücut yüzeyindekielektrik potansiyelleri ölçülmektedir. Elektrotların vücutla etkileşimi, nefes alma vebenzeri hareketler nedeniyle EKG sinyalinin taban çizgisinde kaymalar meydanagelir. Bu kaymalar EKG den elde edilen bazı önemli bilgilerin bozulmasına nedenolur. EKG yi doğru yorumlamak için bu kaymaları yok etmek gerekmektedir. Buçalışmada gürültüyü yok etmek için sonlu tepki filtresi, sonsuz tepki filtresi, eğriuydurma ve uyarlanabilir filtreleme metotları kullanılmıştır. Bu filtreler öncegürültülü sentetik EKG sinyaline uygulanmıştır ve bu işlemin sonunda elde edilenfiltrelenmiş EKG sinyali ile gürültü içermeyen EKG sinyali karşılaştırılmıştır. Bukarşılaştırmayı yaparken frekans spektrumu incelenmiş ve karekök ortalama hata vekarekök bağıl hata değerlendirme metotları da kullanılmıştır. Daha sonra en başarılısonucu veren filtreler seçilip bu filtreler eş zamanlı filtreleme şeklindeuygulanmıştır. Son olarak eş zamanlı ve eş zamanlı olmayan filtreler gürültülügerçek EKG sinyaline uygulanmıştır. Eş zamanlı olmayan filtreler içinde en iyisonucu veren filtre Blackman pencereli sonlu tepki filtresi olarak bulunmuştur. Busonuca ulaşmak için seçilmiş olan filtrenin derecesi yüksektir. Bu nedenle hızlıişlem yapma gerekliliği olan eş zamanlı filtreleme yöntemi için bu filtrenin başarılısonuç vereceği söylenemez. Diğer taraftan iki yönlü sonsuz tepki filtresi başarılı birgürültü bastırma gerçekleştirmiştir ve işlem yoğunluğu da düşüktür. Bu nedenle eşzamanlı filtreleme metodu için bu filtreleme yöntemi tercih edilir.
Özet (Çeviri)
ECG measures electrical potentials on the body surface via contact electrodes.Conditions such as movement of the patient, breathing, and interaction between theelectrodes and skin cause baseline wandering of the ECG signal. Baseline wanderingnoise can mask some important features of the ECG signal; hence it is desirable toremove this noise for proper analysis of the ECG signal. This study includes animplementation and evaluation of methods to remove this noise, such as finiteimpulse response filters, infinite impulse response filters, interpolation filters andadaptive filters. These filters are first applied offline to simulated ECG data. Thefilter outputs and their frequency spectra are compared to the pure ECG signal andits frequency spectrum using visual inspection and numerical evaluation criteriasuch as root mean squared error and percentage root relative squared error. The bestfilters are then selected and applied online to the same simulated data. Finally, thesebest methods are used to suppress the baseline wandering noise in real ECGrecordings using both offline and online filtering. In the offline application,windowing type filters were found to be the most successful filters among theimplemented filters. However, a high filter order should be used to produce suchgood results, which increases the computation time, thus it may not be the bestmethod for online filtering, in which fast computation is essential. Butterworthbidirectional type is preferred for online filtering since it has lower computationalcomplexity, and it produces acceptable results.