Çardak (K.Maraş) çevresi mollusk faunası ve stratigrafisi
The mollusc fauna and stratigraphy around Çardak (K.Maraş) area
  1. Tez No: 180866
  2. Yazar: İZZET HOŞGÖR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLER TANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Paleontoloji, Stratigrafi, Mollusk, Bivalvia, Gastropoda, Miyosen, AltBadeniyen=Tarkaniyen, Paleontology, Stratigraphy, Mollusca, Bivalvia, Gastropoda, Miocene, LowerBadenian=Tarchanian
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziÇARDAK (K. MARAŞ) ÇEVRESİ MOLLUSK FAUNASI VE STRATİGRAFİSİİzzet HOŞGÖRAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüJeoloji Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Güler TANERBu Yüksek Lisans tezi ile K. Maraş İli, Çardak Beldesi, Ahmetcik ve Salyan Köylericivarında yüzlek veren Miyosen yaşlı birimlerin, Molluska faunasına bağlı olarakpaleontolojisi ve stratigrafisi incelenmiştir. İnceleme alanında Miyosen yaşlı SalyanFormasyonu yer alır. Çalışma esnasında Salyan Köyü güneyinden 1 adet ve Ahmetcik Köyükuzeybatısından 1 adet olmak üzere toplam 2 adet ölçülü stratigrafik kesit alınmıştır. 1.Kesitte 28 m, 2. Kesitte ise 34 m kalınlıkta istif ölçülmüştür. İstifte Bivalvia sınıfındanAnadara (Anadara) diluvii (Lamarck), Arca (Arca) cardiiformis (Basterot), Crassostreagryphoides (Schlotheim), Tellina (Peronidia) sacyi (Cossm. ve Peyr.), Pitar (Pitar) rudis(Poli), Mactra corallina (Linne), Lutraria primipara (Eichwald), Sponiodontella intermedia(Andrussov) ve Gastropoda sınıfına ait Trochus (Gibbula) pseudomaeoticus Kolesnikov,Strombus coronatus compressonana Sacco olmak üzere toplam 10 adet tür saptanmıştır.Salyan Formasyon'unda saptanan faunanın paleocoğrafik ve stratigrafik yayılımıincelendiğinde stratigrafik düzey olarak Alt Badeniyen=Tarkaniyen katına karşılık geldiğikabul edilmiştir.2006, 58 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE MOLLUSC FAUNA AND STRATİGRAPHY AROUND ÇARDAK (K.MARAŞ)AREAİzzet HOŞGÖRAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Geological EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Güler TANERWith this research thesis, the Miocene aged formations that cover K. Maraş province, Çardakdistirct, Salyan and Ahmetcik village have been investigated according to Mollusca fauna.Miocene aged Salyan formation is located at the research area. During the investigation, twomeasured stratigraphic sections have been taken from the south of Salyan village and thenorth-west of Ahmetcik village. In the first section, 28 m thickness has been measured. Andalso in the second section, 34 m thickness has been measured. In the sections, from the classBivalvia; Anadara (Anadara) diluvii (Lamarck), Arca (Arca) cardiiformis (Basterot),Crassostrea gryphoides (Schlotheim), Tellina (Peronidia) sacyi (Cossm. and Peyr.), Pitar(Pitar) rudis (Poli), Mactra corallina (Linne), Lutraria primipara (Eichwald), Sponiodontellaintermedia (Andrussov) and from the class of Gastropoda; Trochus (Gibbula)pseudomaeoticus Kolesnikov, Strombus coronatus compressonana Sacco so that 10 specieshave been determinated.After the paleogeographic distribution and stratigraphic level spread of fauna had beeninvestigated, it was decided that the fauna?s age is Lower Badenian=Tarchanian from SalyanFormation.2006, 58 pages